Izbjegla i raseljena lica, njih 162 danas nastanjenih na području Semberije, traže od vlasti Republike Srpske /RS/ da im pomogne u finansiranju troškova pri vraćanju imovine ostale u Federaciji BiH, a koja još propada ili je od Dejtonskog mirovnog sporazuma potpuno uništena, poručeno je sa današnjeg skupa izbjeglih i raseljenih u Bijeljini.„Da bi proces, započet 2002. godine pred sudom u Sarajevu, bio nastavljen treba obezbijediti 80.000 KM“, rekao je Veljko Stevanović, predsjednik Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih RS, i pojasnio da je ovo procjenjeno
nakon geodetskog vještačenja na građevinskim objektima.

On je apelovao na vlasti RS da pomognu ovim ljudima, kojim je potrebna jedna vrsta kreditiranja za nastavak procesa, a koji bi po okončanju procesa vratili svaki pozajmljeni fening .

„Sigurni smo da ćemo u ovom procesu uspjeti, ako ne na prostoru BiH, onda sigurno kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“, rekao je Stevanović, opominjući da je u od 2002. godine umrlo 295 tužitelja, kojih je tada zapravo bilo 457.

Stevanović kaže da je pmoć vlasti neophodna jer ova proces konačno mora ući u završnu fazu.

„Ukupna vrijednost imovine 162 tužitelja je 23.500.000 KM i smatramo da vlast RS može i hoće pomoći ljudima koji su svoje živote i zdravlje dali za ovu RS“, kaže Stevanović.

Radomir Stjepanović, sa područja Kalesije, kaže da ova grupa izbjeglih lica „ne bježi da, ukoliko dobije ovaj proces, od Vlada RS ili onog ko pomogne, da oni i naplate svoje usluge i kamatu“.

„Uništena je sva moja imovina, sada u tom selu mi nemamo ništa, osim nekoliko stubova srušenih kuća i nešto malo temelja.Povratnici tamo nemaju život, ne mogu biti na ledini, nemaju šansu da se zaposle, rade i žive normalčno“, rekao je Stjepanović.

Miloš Josipović iz Požarnice kaže da je njegova imovina sva srušena te da od 1997. predaje zahtjeve u opštini Tuzla u vezi sa nadoknadom ili vraćanjem imovine, ali nikada nikakav odgovor nije dobio.

„Objašnjavju to nedovoljnim brojem bodova ili nečim što nama nije jasno, nikada nikakvu novčanu pomoć niti građevinsku nismo dobili i jednostavno smo na cjedilu“, kaže Josipović.

Na području bijeljinske regije – u Bijeljini, Ugljeviku, Loparama i Janji živi oko 80.000 izbjeglih i raseljenih lica.

Ostavi poruku