SHARE

Избјегла и расељена лица, њих 162 данас настањених на подручју Семберије, траже од власти Републике Српске /РС/ да им помогне у финансирању трошкова при враћању имовине остале у Федерацији БиХ, а која још пропада или је од Дејтонског мировног споразума потпуно уништена, поручено је са данашњег скупа избјеглих и расељених у Бијељини.“Да би процес, започет 2002. године пред судом у Сарајеву, био настављен треба обезбиједити 80.000 КМ”, рекао је Вељко Стевановић, предсједник Савеза удружења избјеглих и расељених РС, и појаснио да је ово процјењено
након геодетског вјештачења на грађевинским објектима.

Он је апеловао на власти РС да помогну овим људима, којим је потребна једна врста кредитирања за наставак процеса, а који би по окончању процеса вратили сваки позајмљени фенинг .

“Сигурни смо да ћемо у овом процесу успјети, ако не на простору БиХ, онда сигурно код Европског суда за људска права у Стразбуру”, рекао је Стевановић, опомињући да је у од 2002. године умрло 295 тужитеља, којих је тада заправо било 457.

Стевановић каже да је пмоћ власти неопходна јер ова процес коначно мора ући у завршну фазу.

“Укупна вриједност имовине 162 тужитеља је 23.500.000 КМ и сматрамо да власт РС може и хоће помоћи људима који су своје животе и здравље дали за ову РС”, каже Стевановић.

Радомир Стјепановић, са подручја Калесије, каже да ова група избјеглих лица “не бјежи да, уколико добије овај процес, од Влада РС или оног ко помогне, да они и наплате своје услуге и камату”.

“Уништена је сва моја имовина, сада у том селу ми немамо ништа, осим неколико стубова срушених кућа и нешто мало темеља.Повратници тамо немају живот, не могу бити на ледини, немају шансу да се запосле, раде и живе нормалчно”, рекао је Стјепановић.

Милош Јосиповић из Пожарнице каже да је његова имовина сва срушена те да од 1997. предаје захтјеве у општини Тузла у вези са надокнадом или враћањем имовине, али никада никакав одговор није добио.

“Објашњавју то недовољним бројем бодова или нечим што нама није јасно, никада никакву новчану помоћ нити грађевинску нисмо добили и једноставно смо на цједилу”, каже Јосиповић.

На подручју бијељинске регије – у Бијељини, Угљевику, Лопарама и Јањи живи око 80.000 избјеглих и расељених лица.

SHARE

Оставите одговор