SHARE

Српска демократска странка неће подржати досадашњег министра финансија Републике Српске Александра Џомбића за мандатара за састав нове владе јер је он одговоран за лошу економско-социјалну ситуацију у Српској у протеклом периоду, рекао је данас потпредсједник СДС-а Вукота Говедарица.Говедарица је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је 2005. године просјечна плата у РС била 465 КМ, док је у то вријеме потрошачка корпа износила 901 КМ, што значи да је просјечна плата партиципирала у потрошачкој корпи са 52 одсто.

Он је навео да је прошле године просјечна плата била 788 КМ, потрошачка корпа 1.613 КМ, што значи да је потрошачка корпа у просјечној плати партиципирала са 48 одсто.

“Иста је ситуација када је ријеч о пензијама у РС. Просјечна пензија у 2005. години била је 206 КМ и партиципирала је у просјечној плати са 44 одсто, док је пензија у 2009. години износила 320 КМ и са 40 одсто је партиципирала у просјелчној плати”, нагласио је Говедарица.

Говедарица је рекао да је за вријеме Владе РС у којој је министар финансија био Александар Џомбић бањалучка берза “доживјела колапс”.

Он је истакао да је из писма намјера са ММФ-ом било видљиво да ће у Српској бити угрожена борачка популација, пензионери и многи административни радници, јер је кредит ММФ-а био “скројен” за текућу ликвидност у РС.

“Фондови у РС су у колапсу, јер је Пензијски фонд недавно узео од Владе позајмицу од 40 милиона КМ, а Пензијско-резервни фонд је правио пропусте, кршио законе у вријеме док је Џомбић био министар финансија РС”, нагласио је Говедарица, који тврди да је Џомбић имао “дискриминаторски однос према локалним заједницама у РС гдје је на власти СДС”.

Он је рекао да ће СДС у наредне четири године у парламенту бити “јака, стабилна, конструктивна, енергична и критична опозициона маса” и потврдио да је СДС спреман да подржи избор Младена Иванића за делегата у Дому народа Парламентарне скупштине РС, под условом да ПДП подржи кандидата СРС РС Миланка Михајлицу за делегата у Вијећу народа РС.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је данас да је мандатар за састав нове владе РС Александар Џомбић, досадашњи министар финансија. Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће Џомбићева дужност бити да у што краћем року обави консултације и формира нови кабинет који ће предложити Народној скупштини да би Српска провела изборне резултате.

SHARE

Оставите одговор