Naslovna Bosna i Hercegovina Do kraja mjeseca sastanak Dodika i Čovića

Do kraja mjeseca sastanak Dodika i Čovića

0

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ BiH Dragan Čović sastaće se do kraja mjeseca, kako bi se međusobno informisali o sklopljenim političkim platformama – rekao je portparol HDZ BiH Mišo Relota.On je za „Nezavisne novine“ rekao da je o svim bitnim pitanjima postoji dvosmjerna komunikacija lidera ove dvije partije, te da će Dodik Čovića informisati o sadržaju dogovora SNSD i SDS-a, a Čović Dodika o sadržaju razgovora dva HDZ-a.

List navodi da bi najveći problem u međusobnoj komunikaciji između dvije partije mogla biti izmjena Izbornog zakona BiH.

Iako su Dodik i Čović, nakon sastanka u Banjaluci prošlog mjeseca najavili da će SNSD i HDZ u novom sazivu parlamenta BiH predložiti izmjenu Izbornog zakona u kojem će tražiti tri izborne jedinice, kako bi svaki od tri naroda mogao da izabere svoje predstavnike, od toga možda neće biti ništa – pišu „Nezavisne novine“.

Naime, potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, rekao je da će se prije razgovora o Izbornom zakonu u smislu davanja izborne jedinice Hrvatima, morati razgovarati o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“, po kojoj je naloženo da se omogući i nacionalnim manjinama da se kandiduju na funkcije koje su do sada bile rezervisane samo za tri naroda u BiH.

„Prvo će morati da bude riješeno pitanje Ustava i presude u predmetu `Sejdić-Finci`, a iz presude će proizaći sve drugo. Prvo, dakle, moramo govoriti o strukturi Predsjedništva u kontekstu ove odluke, a sve ostalo je posljedica toga“, rekao je Radojičić.

Relota je rekao da će o svemu tome razgovarati dva predsjednika stranaka i da će nakon toga biti jasno kakvi su stavovi.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version