SHARE

Предсједници СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ БиХ Драган Човић састаће се до краја мјесеца, како би се међусобно информисали о склопљеним политичким платформама – рекао је портпарол ХДЗ БиХ Мишо Релота.Он је за “Независне новине” рекао да је о свим битним питањима постоји двосмјерна комуникација лидера ове двије партије, те да ће Додик Човића информисати о садржају договора СНСД и СДС-а, а Човић Додика о садржају разговора два ХДЗ-а.

Лист наводи да би највећи проблем у међусобној комуникацији између двије партије могла бити измјена Изборног закона БиХ.

Иако су Додик и Човић, након састанка у Бањалуци прошлог мјесеца најавили да ће СНСД и ХДЗ у новом сазиву парламента БиХ предложити измјену Изборног закона у којем ће тражити три изборне јединице, како би сваки од три народа могао да изабере своје представнике, од тога можда неће бити ништа – пишу “Независне новине”.

Наиме, потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић, рекао је да ће се прије разговора о Изборном закону у смислу давања изборне јединице Хрватима, морати разговарати о имплементацији пресуде Европског суда за људска права у случају “Сејдић и Финци”, по којој је наложено да се омогући и националним мањинама да се кандидују на функције које су до сада биле резервисане само за три народа у БиХ.

“Прво ће морати да буде ријешено питање Устава и пресуде у предмету `Сејдић-Финци`, а из пресуде ће произаћи све друго. Прво, дакле, морамо говорити о структури Предсједништва у контексту ове одлуке, а све остало је посљедица тога”, рекао је Радојичић.

Релота је рекао да ће о свему томе разговарати два предсједника странака и да ће након тога бити јасно какви су ставови.

SHARE

Оставите одговор