Насловна Вијести Артиљеријски сукоб на граници две Кореје

Артиљеријски сукоб на граници две Кореје

0

Севернокорејска војска је данас засула артиљеријским гранатама јужнокорејско острво Јеонпјеонг које је налази у западном пограничном подручју у мору измедју две Кореје и на коме живи до 1.300 људи.На то је јужнокорејска војска узвратила артиљеријску паљбу и подигла приправност војске и борбених авиона  Ф-16, јављају светске агенције позивајући се на вести  јужнокорејске агенције Јонхап и телевизије ЈНТ.

На јужнокорејском острву је, према првим информацијама, погинуо један јужнокорејски војник, два цивила и 14 војника су рањени, од којих четири теже, а причињена је избиљна материјална штета, преносе јужнокорејски медији изјаве војних и цивилних званичника.

Телевизија је објавила снимке више пожара који букне на острву, а агенција Ројтерс преноси изјаве очевидаца да са нападнутног острва становништво бежи рибарским чамцима.

Један војни представник је изјавио да се ради о „илегалној провокацији севернокорејске артиљерије и да је јужнокорејска војска одмах узвратила у самоодбрани“.

Јужнокорејски председник Ли Мјунг-бак је изјавио да покушава да спречи да размена артиљеријске паљбе измедју две Кореје ескалира у већи сукоб, пренела је агенција Јонхап.

Телевизија је јавила да је јужнокорејска војска упутила поруку севернокорејској војсци да прекине паљбу и упозорила да ће, уколико настави провокације, уследити јачи одговор.

Агенције примећују да је до сукоба дошло у време појачаних тензија и позорности после изјаве севернокорејских званицника да имају нови погон за обогаћени уранијум.

Тиме су додатно алармирани не само Јужна Кореја и земље у региону, већ и светске силе које теже да се Северна Кореја одрекне свог нуклеарног програма за који сумњају да је усмерен ка стварању нуклеарног оружја, док Пјонгјанг тврди да је искључиво за мирољубиве сврхе.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version