Severnokorejska vojska je danas zasula artiljerijskim granatama južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong koje je nalazi u zapadnom pograničnom području u moru izmedju dve Koreje i na kome živi do 1.300 ljudi.Na to je južnokorejska vojska uzvratila artiljerijsku paljbu i podigla pripravnost vojske i borbenih aviona  F-16, javljaju svetske agencije pozivajući se na vesti  južnokorejske agencije Jonhap i televizije JNT.

Na južnokorejskom ostrvu je, prema prvim informacijama, poginuo jedan južnokorejski vojnik, dva civila i 14 vojnika su ranjeni, od kojih četiri teže, a pričinjena je izbiljna materijalna šteta, prenose južnokorejski mediji izjave vojnih i civilnih zvaničnika.

Televizija je objavila snimke više požara koji bukne na ostrvu, a agencija Rojters prenosi izjave očevidaca da sa napadnutnog ostrva stanovništvo beži ribarskim čamcima.

Jedan vojni predstavnik je izjavio da se radi o „ilegalnoj provokaciji severnokorejske artiljerije i da je južnokorejska vojska odmah uzvratila u samoodbrani“.

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak je izjavio da pokušava da spreči da razmena artiljerijske paljbe izmedju dve Koreje eskalira u veći sukob, prenela je agencija Jonhap.

Televizija je javila da je južnokorejska vojska uputila poruku severnokorejskoj vojsci da prekine paljbu i upozorila da će, ukoliko nastavi provokacije, uslediti jači odgovor.

Agencije primećuju da je do sukoba došlo u vreme pojačanih tenzija i pozornosti posle izjave severnokorejskih zvanicnika da imaju novi pogon za obogaćeni uranijum.

Time su dodatno alarmirani ne samo Južna Koreja i zemlje u regionu, već i svetske sile koje teže da se Severna Koreja odrekne svog nuklearnog programa za koji sumnjaju da je usmeren ka stvaranju nuklearnog oružja, dok Pjongjang tvrdi da je isključivo za miroljubive svrhe.

Ostavi poruku