SHARE

Бивши ратни челници општине Зворник Бранко Грујић и Бранко Поповић осуђени су данас пред Вишим судом у Београду на шест, односно на 15 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва на територији те општине 1992. године.Грујић, који је осуђен на шестогодишњу затворску казну, био је предсједник привремене владе српске општине Зворник, а Поповић, који је осуђен на 15 година затвора, бивши је командант штаба Територијалне одбране Зворник.

Тужилаштво за ратне злочине Србије је у завршној ријечи, 5. новембра, затражило да се Грујић и Поповић прогласе кривим за ратни злочин против више од 700 муслиманских цивила на територији општине Зворник током маја и јуна 1992. године.

Оптужница терети Грујића и Поповића за заробљавање, нечовјечно поступање и смрт 700 људи.

У оптужници се наводи да су Грујић и Поповић смишљено и синхронизовано предузимали акције и радње из својих овлаштења ради принудног раздвајања и незаконитог узимања за таоце муслиманских цивила који су потом масовно убијани.

Грујићу и Поповићу суђено је у процесу “Зворник 1”, али је на захтјев Тужилаштва у јуну 2008. године Вијеће за ратне злочине раздвојило поступак против њих због истраге која се још водила.

Суђење Грујићу и Поповићу почело је 28. новембра 2005. године заједно са још четворицом оптужених којима је у међувремену изречена правоснажна пресуда.

Правоснажна пресуда на укупно 24 године затвора изречена је Драгану Славковићу, Ивану Кораћу и Синиши Филиповићу за злочине у Дому културе Челопек на зворничкој економији и циглани, док је Драгутин Драгичевић ослобођен оптужби.

Поповић је ухапшен 15. маја 2005. године, а Грујић 1. јуна 2005. године.

На главном претресу испитано је више од 160 свједока и оштећених

SHARE

Оставите одговор