Bivši ratni čelnici opštine Zvornik Branko Grujić i Branko Popović osuđeni su danas pred Višim sudom u Beogradu na šest, odnosno na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na teritoriji te opštine 1992. godine.Grujić, koji je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu, bio je predsjednik privremene vlade srpske opštine Zvornik, a Popović, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bivši je komandant štaba Teritorijalne odbrane Zvornik.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u završnoj riječi, 5. novembra, zatražilo da se Grujić i Popović proglase krivim za ratni zločin protiv više od 700 muslimanskih civila na teritoriji opštine Zvornik tokom maja i juna 1992. godine.

Optužnica tereti Grujića i Popovića za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt 700 ljudi.

U optužnici se navodi da su Grujić i Popović smišljeno i sinhronizovano preduzimali akcije i radnje iz svojih ovlaštenja radi prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce muslimanskih civila koji su potom masovno ubijani.

Grujiću i Popoviću suđeno je u procesu „Zvornik 1“, ali je na zahtjev Tužilaštva u junu 2008. godine Vijeće za ratne zločine razdvojilo postupak protiv njih zbog istrage koja se još vodila.

Suđenje Grujiću i Popoviću počelo je 28. novembra 2005. godine zajedno sa još četvoricom optuženih kojima je u međuvremenu izrečena pravosnažna presuda.

Pravosnažna presuda na ukupno 24 godine zatvora izrečena je Draganu Slavkoviću, Ivanu Koraću i Siniši Filipoviću za zločine u Domu kulture Čelopek na zvorničkoj ekonomiji i ciglani, dok je Dragutin Dragičević oslobođen optužbi.

Popović je uhapšen 15. maja 2005. godine, a Grujić 1. juna 2005. godine.

Na glavnom pretresu ispitano je više od 160 svjedoka i oštećenih

Ostavi poruku