Porodice zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske održale su danas protest upozorenja ispred područne kancelarije Instituta za nestala lica BiH u Banjaluci, zahtijevajući ostavke srpskih predstavnika u Institutu.Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je novinarima da će nakon današnjih protesta svim međunarodnim predstavnicima i vlastima BiH biti dostavljen dopis da se od 5. do 10. decembra riješe zahtjevi porodica nestalih iz RS.

Mitrović je najavio da će, u slučaju da se i nakon toga ne ispune njihovi zahtjevi, biti održani masovniji protesti ispred zgrada Međunarodne komisije za nestala lica, OHR-a, Ambasade SAD i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

On je podsjetio da su ostavke srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH neophodne da bi se podstakli ozbiljniji razgovori o kadrovskoj organizaciji Instituta, te o normativnim i finansijskim pitanjima u ovoj instituciji.

Prema njegovim riječima, porodice nestalih iz RS traže da se raspiše konkurs za kadrovska rješenja u Institutu kako bi mogli da kandiduju ljude koji će štititi njihove interese.

Mitrović je rekao da ovim protestima niko ne želi da ruši Institut za nestala lica BiH, već da se rad te institucije vrati u okvire profesionalnosti i Zakona o nestalim licima BiH.

On je istakao da su poražavajući rezultati u radu Instituta za nestala lica BiH u pogledu traženja nestalih Srba, jer je za tri godine rada ove institucije identifikovano svega osam posmrtnih ostataka Srba.

Milica Tubić, majka poginulog borca Vojske RS iz Banjaluke rekla je novinarima da vlasti malo vode računa o porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima i da im se obraćaju samo pred izbore, nakon čega ih zaborave.

„Institut za nestala lica BiH trebalo bi da malo više obrati pažnju da se identifikuju srpski borci, jer je mali broj identifikovanih u odnosu na drugu stranu u BiH“, zaključila je Tubićeva.

Porodice nestalih su nosile transparente sa natpisima – „Danas upozoravamo, sutra blokiramo“, „Ketrin Bomberger, dosta Vas je, idite i tražite druge destinacije za Vaše manipulacije“, „Institut je pokretna radionica iz Vašingtona, Brisela i Londona u kojoj se izrađuje pečat genocidnosti za srpski narod“.

Porodice zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS organizovale su danas proteste upozorenja i ispred područne kancelarije Instituta u Istočnom Sarajevu.

Ostavi poruku