Платформу о усаглашеном дјеловању СНСД-а и СДС-а у институцијама БиХ данас су потписали лидери ове двије странке Милорад Додик и Младен Босић.„Овим смо створили предуслове да Платформа заживи, мада се она већ реализује и могли сте то видјети приликом избора скупштинског руководства гдје смо из опозиције, односно СДС-а, изабрали једног потпредсједника“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је остала обавеза да се промијени Устав РС да се омогући избор и трећег потпредсједника и да ће то бити учињено „ефикасно и брзо“.

„На конституисање Парламентрне скупштине БиХ идемо као јединствен блок из РС. Уважавамо чињеницу да је формиран бошњачки блок између СДП-а БиХ и СДА, као и хрватски блок између странака из хрватског корпуса. Не цијенимо да ће бити много проблема приликом конституисања Парламентарне скупштине БиХ“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће одраније позната јединствена политика СНСД-а и СДС-а у погледу наступа на нивоу БиХ о кључним питањима бити досљедно реализована.

„Показаћемо да смо имали озбиљне намјере кад смо стварали облик заједничког дјеловања на нивоу БиХ, прије свега мотивисани потребом да РС буде представљена једним гласом на нивоу БиХ, да афирмишемо политику РС, а не да се политика креира у Сарајеву, па онда спушта на ниво РС“, навео је Додик.

Он је нагласио да је сада дефинитивно јасно да само рјешења која се унапријед договоре у Бањалуци могу бити предмет разговора у Сарајеву.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да је поптисивањем Платформе окончан процес договарања заједничког наступа у органима власти БиХ и да сматра да су ове двије странке урадиле добар посао.

„Позицаја РС ће у Сарајеву бити недвосмислена, јака и јединствена. Остајемо и даље при томе да позивамо и остале политичке факторе из РС да дају подршку заједничком наступу“, рекао је Босић.

Он је додао да противници оваквог заједничког наступа не желе јаку позицију РС у Сарајеву и да они имају практично исту позицију као политички фактори у Сарајеву.

„Формирање бошњачког и хрватског блока могло би само да помогне лакшој комуникацији политичких фактора у БиХ. Насупрот онима који сматрају да је то лоша ствар, ја мислим да је то добра ствар јер ће ствари бити јасно постављене на сто“, додао је Босић.

Према његовим ријечима, у анексима платформе је техничка разрада како се дијеле мјеста у колегијумима домова Парламентарне скупштине БиХ, како се врше констултације прије сваке сједнице, ко предсједава заједничким клубом, будући да ће СНСД и СДС имати свако свој клуб посланика.

Иако су оба лидера споменула два анекса Платформе, новинарима су подијељени примјерци који садрже један.

Ostavi poruku