Platformu o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u institucijama BiH danas su potpisali lideri ove dvije stranke Milorad Dodik i Mladen Bosić.„Ovim smo stvorili preduslove da Platforma zaživi, mada se ona već realizuje i mogli ste to vidjeti prilikom izbora skupštinskog rukovodstva gdje smo iz opozicije, odnosno SDS-a, izabrali jednog potpredsjednika“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je ostala obaveza da se promijeni Ustav RS da se omogući izbor i trećeg potpredsjednika i da će to biti učinjeno „efikasno i brzo“.

„Na konstituisanje Parlamentrne skupštine BiH idemo kao jedinstven blok iz RS. Uvažavamo činjenicu da je formiran bošnjački blok između SDP-a BiH i SDA, kao i hrvatski blok između stranaka iz hrvatskog korpusa. Ne cijenimo da će biti mnogo problema prilikom konstituisanja Parlamentarne skupštine BiH“, rekao je Dodik.

On je najavio da će odranije poznata jedinstvena politika SNSD-a i SDS-a u pogledu nastupa na nivou BiH o ključnim pitanjima biti dosljedno realizovana.

„Pokazaćemo da smo imali ozbiljne namjere kad smo stvarali oblik zajedničkog djelovanja na nivou BiH, prije svega motivisani potrebom da RS bude predstavljena jednim glasom na nivou BiH, da afirmišemo politiku RS, a ne da se politika kreira u Sarajevu, pa onda spušta na nivo RS“, naveo je Dodik.

On je naglasio da je sada definitivno jasno da samo rješenja koja se unaprijed dogovore u Banjaluci mogu biti predmet razgovora u Sarajevu.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da je poptisivanjem Platforme okončan proces dogovaranja zajedničkog nastupa u organima vlasti BiH i da smatra da su ove dvije stranke uradile dobar posao.

„Pozicaja RS će u Sarajevu biti nedvosmislena, jaka i jedinstvena. Ostajemo i dalje pri tome da pozivamo i ostale političke faktore iz RS da daju podršku zajedničkom nastupu“, rekao je Bosić.

On je dodao da protivnici ovakvog zajedničkog nastupa ne žele jaku poziciju RS u Sarajevu i da oni imaju praktično istu poziciju kao politički faktori u Sarajevu.

„Formiranje bošnjačkog i hrvatskog bloka moglo bi samo da pomogne lakšoj komunikaciji političkih faktora u BiH. Nasuprot onima koji smatraju da je to loša stvar, ja mislim da je to dobra stvar jer će stvari biti jasno postavljene na sto“, dodao je Bosić.

Prema njegovim riječima, u aneksima platforme je tehnička razrada kako se dijele mjesta u kolegijumima domova Parlamentarne skupštine BiH, kako se vrše konstultacije prije svake sjednice, ko predsjedava zajedničkim klubom, budući da će SNSD i SDS imati svako svoj klub poslanika.

Iako su oba lidera spomenula dva aneksa Platforme, novinarima su podijeljeni primjerci koji sadrže jedan.

Ostavi poruku