Ministri finansija zemalja članica Evropske unije odobrili su program pomoći koju je Irska tražila od Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), izjavio je ministar finansija Slovačke Ivan Mikloš.„Irska je tražila pomoć od EFSF i Slovačka se pridružila partnerima iz evro zone i odobrila to“, izjavio je juče Mikloš agenciji Rojters.

Komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio je da će program EU i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pomoć Irskoj biti u formi trogodišnjeg plana, a da će se o iznosu pomoći odlučiti do kraja novembra.

„Obezbedjivanje pomoći Irskoj je garancija čuvanja finansijske stabilnosti u Evropi“, rekao je Ren u Briselu, posle hitnog sastanaka evropskih ministara finansija, koji su razmatrali načine prevazilaženja dužničke krize u Irskoj, drugoj evropskoj zemlji koja je zatražila finansijsku pomoć od medjunarodne zajednice.

Evropski komesar je kazao da će tim stručnjaka iz Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a u Irskoj pripremiti detalje paketa pomoći do kraja meseca.

„Program u pripremi će odogovoriti i na fiskalne izazove irske ekonomije i na eventualne buduće kapitalne potrebe bankarskog sistema na odlučan način“, rekao je Ren.

Visina pomoći će biti oko 80-90 milijardi dolara, preneo je Rojters, citirajući neimenovanog visokog zvaničnika EU.

Britanska vlada saopštila je ranije danas da je spremna da pruži pomoć Irskoj, jer su uspešna ekonomija i stabilan bankarski sistem te zemlje u interesu Velike Britanije.

London je saopštio da će biti uljučen u rasprave o veličini pomoći koja će biti ponudjena Dablinu, prenela je agencija AP.

Vlada Irske je do sada pokušavala da bez spoljnih pozajmica prebrodi tešku krizu u bankarskom sektoru i tokom proteklih nekoliko sedmica je uporno odbijala da zvanično zatraži pomoć od EU i MMF-a, tvrdeći da se sama može izboriti sa teškoćama.

Funkcioneri EU su u poslednje vreme stalno vršili pritisak na vladu u Dablinu da prihvati spoljnu pomoć, zbog bojazni da bi dalje komplikovanje finansijske situacije i eventualni bankrot Irske mogli  izazazvati lančanu reakciju, u vidu „prelivanja“ krize u druge „periferne“ članice zone evra, pre svega Portugaliju i Španiju.

Agencija Rojters prenosi da bi Irskoj moglo biti potrebno izmedju 45 i 90 milijardi evra, zavisno od toga da li će joj pomoć biti potrebna samo za banke ili i za javni dug.

Ostavi poruku