Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović najavio je danas da će u fokusu dvodnevne posete šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka Beogradu biti situacija na severu Kosova i Metohije, ali da će reči biti i o ostalim pitanjima iz delokruga te misije, kao što je podsticanje borbe protiv organizovanog kriminala.Ivanović je Tanjugu izjavio da je dobro što Marnak nije, kao njegov prethodnik Iv de Kermabon, svu svoju pažnju fokusirao samo na sever Kosova.

„On, na mestu šefa Euleksa, mora zadržati statusnu neutralnost, i sever Kosova mu ne sme biti opsesuija jer to nije najveći problem. Srce problema na Kosovu je u Prištini. Pažnja njegove misije bi trebalo da bude koncentrisana na bezbednost i ugrožena imovinska prava Srba“, rekao je Ivanović.

On je kazao da je, iz razumljivih razloga, Marnak zainteresovan za što skoriji početak pregovora Beograda i Prištine budući da i uspešnost misije Euleks, pa i na severu Kosova, zavisi od ishoda tih pregovora.

Marnak, koji će danas popodne doputovati u Beograd, sastaće se, kako je planirano, sa predstavnicima ministarstava za Kosovo i Metohiju, pravde i policije.

Šef Euleksa Gzavije de Marnak izjavio je, uoči posete Beogradu, da je Euleks spreman da pruži logističku podršku dijalogu Beograda i Prištine, posebno u pitanjima vladavine prava.

„Takodje smo spremni da doprinesemo u implementaciji bilo kog sporazuma koji može biti postignut“, kazao je Marnak „Blicu“.

Ostavi poruku