Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић најавио је данас да ће у фокусу дводневне посете шефа Еулекса Гзавијеа де Марнака Београду бити ситуација на северу Косова и Метохије, али да ће речи бити и о осталим питањима из делокруга те мисије, као што је подстицање борбе против организованог криминала.Ивановић је Тањугу изјавио да је добро што Марнак није, као његов претходник Ив де Кермабон, сву своју пажњу фокусирао само на север Косова.

„Он, на месту шефа Еулекса, мора задржати статусну неутралност, и север Косова му не сме бити опсесуија јер то није највећи проблем. Срце проблема на Косову је у Приштини. Пажња његове мисије би требало да буде концентрисана на безбедност и угрожена имовинска права Срба“, рекао је Ивановић.

Он је казао да је, из разумљивих разлога, Марнак заинтересован за што скорији почетак преговора Београда и Приштине будући да и успешност мисије Еулекс, па и на северу Косова, зависи од исхода тих преговора.

Марнак, који ће данас поподне допутовати у Београд, састаће се, како је планирано, са представницима министарстава за Косово и Метохију, правде и полиције.

Шеф Еулекса Гзавије де Марнак изјавио је, уочи посете Београду, да је Еулекс спреман да пружи логистичку подршку дијалогу Београда и Приштине, посебно у питањима владавине права.

„Такодје смо спремни да допринесемо у имплементацији било ког споразума који може бити постигнут“, казао је Марнак „Блицу“.

Ostavi poruku