Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen izjavio je da je BiH sada u centru pažnje Stejt departmenta i administracije američkog predsjednika Baraka Obame.On je rekao da SAD prihvataju da je Republika Srpska (RS) sastavni dio BiH i da je moguće da samo BiH uđe ili u NATO ili u EU, a da bi to bilo moguće dva entiteta treba da sarađuju da BiH uđe u evroatlantske integracije.

Prema njegovom mišljenju, narodi u BiH treba da se dogovore o svemu što je potrebno za ulazak u evropsku zajednicu.

„To vjerovatno uključuje i neke reforme Ustava i neke druge reforme koje možda nisu na nivou ustavne promjene, ali su neophodne za funkcionisanje države“, rekao je Kantrimen za „Nezavisne novine“.

On je ocijenio da Dejtonski sporazum nije samo zaustavio rat, nego je stvorio okvir za novu BiH. „Još vjerujemo u te principe Dejtona – država BiH sa punim suverenitetom, sastavljena od dva entiteta i tri ravnopravna naroda“, rekao je Kantrimen.

Američki zvaničnik istakao je da u BiH može da vidi konkretan napredak i to ne samo ekonomski, nego i politički. „I zbog toga, i zbog nove atmosfere koju vidim nakon izbora, moram biti optimista“, dodao je Kantrimen.

Katrimen je rekao da su na proteklim izborima u BiH pobijedile snage koje su izrazile spremnost za novu atmosferu saradnje i kompromisa, što je najvažnije u ovom trenutku.

„Nisam sreo sve njih, ali mislim da sam dovoljno čuo da ima osnova za optimizam da se formira koalicija ne na osnovu raspodjele fotelja, nego na osnovu saglasnosti za pozitivan i aktivan doprinos reformama u BiH“, smatra on.

Katrimen je naglasio da OHR ima punu podršku američke vlade i da je to važan dio Dejtona. „Ne mora svako da se slaže sa odlukama OHR-a, ali svi moraju da ih poštuju. Drugo, davno smo rekli koji su uslovi za zatvaranje OHR-a i mi smo u tome dosljedni. Treće, mnogi u BiH pretjeruju u davanju značaja ulozi visokog predstavnika. On se ne miješa u politički život onako kako to neki vole da predstave. Ne mogu da zamislim da su današnji problemi u BiH tu zato što još postoji OHR“, kaže Kantrimen.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Kantrimen je rekao da dobro razumije njihove političke brige, ali da ne treba očekivati podršku međunarodne zajednice za stvaranje novog entiteta. On je dodao da je odgovornost ne samo međunarodne zajednice nego i svih u BiH da zaštite njihova prava.

Ostavi poruku