Замјеник помоћника државног секретара САД Томас Кантримен изјавио је да је БиХ сада у центру пажње Стејт департмента и администрације америчког предсједника Барака Обаме.Он је рекао да САД прихватају да је Република Српска (РС) саставни дио БиХ и да је могуће да само БиХ уђе или у НАТО или у ЕУ, а да би то било могуће два ентитета треба да сарађују да БиХ уђе у евроатлантске интеграције.

Према његовом мишљењу, народи у БиХ треба да се договоре о свему што је потребно за улазак у европску заједницу.

„То вјероватно укључује и неке реформе Устава и неке друге реформе које можда нису на нивоу уставне промјене, али су неопходне за функционисање државе“, рекао је Кантримен за „Независне новине“.

Он је оцијенио да Дејтонски споразум није само зауставио рат, него је створио оквир за нову БиХ. „Још вјерујемо у те принципе Дејтона – држава БиХ са пуним суверенитетом, састављена од два ентитета и три равноправна народа“, рекао је Кантримен.

Амерички званичник истакао је да у БиХ може да види конкретан напредак и то не само економски, него и политички. „И због тога, и због нове атмосфере коју видим након избора, морам бити оптимиста“, додао је Кантримен.

Катримен је рекао да су на протеклим изборима у БиХ побиједиле снаге које су изразиле спремност за нову атмосферу сарадње и компромиса, што је најважније у овом тренутку.

„Нисам срео све њих, али мислим да сам довољно чуо да има основа за оптимизам да се формира коалиција не на основу расподјеле фотеља, него на основу сагласности за позитиван и активан допринос реформама у БиХ“, сматра он.

Катримен је нагласио да ОХР има пуну подршку америчке владе и да је то важан дио Дејтона. „Не мора свако да се слаже са одлукама ОХР-а, али сви морају да их поштују. Друго, давно смо рекли који су услови за затварање ОХР-а и ми смо у томе досљедни. Треће, многи у БиХ претјерују у давању значаја улози високог представника. Он се не мијеша у политички живот онако како то неки воле да представе. Не могу да замислим да су данашњи проблеми у БиХ ту зато што још постоји ОХР“, каже Кантримен.

Говорећи о положају Хрвата у БиХ, Кантримен је рекао да добро разумије њихове политичке бриге, али да не треба очекивати подршку међународне заједнице за стварање новог ентитета. Он је додао да је одговорност не само међународне заједнице него и свих у БиХ да заштите њихова права.

Ostavi poruku