Severna Koreja pokazala je jednom američkom naučniku svoje novo postrojenje koje je u tajnosti izgradila za obogaćivanje uranijuma, piše današnji „Njujork tajms“.Bilo da se radi o proračunatom otkriću sa ciljem da bude ulog u pregovorima, ili demonstracija da Pjongjang ubrzava svoj nuklearni program i u vreme promene na čelu zemlje,  to predstavlja novi izazov za Vašington, ocenjuje list.

Američka administracija je, kako se navodi u tekstu, počela da o tome obaveštava saveznike i članove Kongresa, kao i da traži međunarodnu debatu.

Naučnik Zigfrid Heker, profesor Univerziteta Stenford koji je nekada vodio Nacionalnu laboratoriju u Los Alamosu, izjavio je da je bio zapanjen kada je video koliko je nova centrala moderna i da su tamo instalirane „stotine i stotine“ centrifuga kojima se komanduje iz jedne „ultra moderne“ kontrolne sobe.

On kaže za „Njujork tajms“ da su mu u Severnoj Koreji rekli da su već instalirali oko 2.000 centrifuga i da one rade.

Njujorški dnevnik piše da američki zvaničnici, koji znaju da to postrojenje nije postojalo u aprilu prošle godine, kada su poslednji međunarodni inspektori izbačeni  iz Severne Koreje, ocenjuju da je to bilo moguće samo uz stranu pomoć, kojom su prekršene sankcije Ujedinjenih nacija.

Delegacija američkih stručnjaka predvođenih Hekerom je već potvrdila snimke iz satelita o reaktoru koji je izgrađen na mestu gde je takvo postrojenje već bilo demontirano.

Američki zvaničnici nisu želeli da govore o mogućem reagovanju SAD, ali su rekli da su ta otkrića u skladu sa onim što su već slutili.

Mogućnosti za reagovanje su ograničene, posto je Severna Koreja već de fakto nuklearna država, koja je 2006. godine izvela prvu nuklearnu probu, ocenjuje „Njujork tajms“.

List takođe piše da je nuklearni arsenal Severne Koreje osam do 12 plutonijumskih bombi, proizvedenih od nukleanog otpada.

Ostavi poruku