Северна Кореја показала је једном америчком научнику своје ново постројење које је у тајности изградила за обогаћивање уранијума, пише данашњи „Њујорк тајмс“.Било да се ради о прорачунатом открићу са циљем да буде улог у преговорима, или демонстрација да Пјонгјанг убрзава свој нуклеарни програм и у време промене на челу земље,  то представља нови изазов за Вашингтон, оцењује лист.

Америчка администрација је, како се наводи у тексту, почела да о томе обавештава савезнике и чланове Конгреса, као и да тражи међународну дебату.

Научник Зигфрид Хекер, професор Универзитета Стенфорд који је некада водио Националну лабораторију у Лос Аламосу, изјавио је да је био запањен када је видео колико је нова централа модерна и да су тамо инсталиране „стотине и стотине“ центрифуга којима се командује из једне „ултра модерне“ контролне собе.

Он каже за „Њујорк тајмс“ да су му у Северној Кореји рекли да су већ инсталирали око 2.000 центрифуга и да оне раде.

Њујоршки дневник пише да амерички званичници, који знају да то постројење није постојало у априлу прошле године, када су последњи међународни инспектори избачени  из Северне Кореје, оцењују да је то било могуће само уз страну помоћ, којом су прекршене санкције Уједињених нација.

Делегација америчких стручњака предвођених Хекером је већ потврдила снимке из сателита о реактору који је изграђен на месту где је такво постројење већ било демонтирано.

Амерички званичници нису желели да говоре о могућем реаговању САД, али су рекли да су та открића у складу са оним што су већ слутили.

Могућности за реаговање су ограничене, посто је Северна Кореја већ де факто нуклеарна држава, која је 2006. године извела прву нуклеарну пробу, оцењује „Њујорк тајмс“.

Лист такође пише да је нуклеарни арсенал Северне Кореје осам до 12 плутонијумских бомби, произведених од нуклеаног отпада.

Ostavi poruku