Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ ни скоро месец дана после хируршког захвата који је обављен на његовом срцу, није добио извештај о операцији, ни налазе које је тражио, изјавио је данас шеф правног тима за одбрану лидера радикала Зоран Красић.Красић је на конференцији за новинара, под слоганом „Зауставите убијање Шешеља“, рекао да Шешељ и после операције има здравствених проблема са аритмијом и тахикардијом, а да је чак до 15. јануара одложен преглед лидера радикала од међународних стручњака.

Красић је навео да између Хашког трибунала и „досманлијске власти“ у Србији нема никакве разлике, јер се ни једнима ни другима не може веровати.

Он је навео да за следећу недељу у Хашком трибуналу нису планиране активности око наставка суђења Шешељу, који је скоро осам година притворен у Хагу, и најавио да ће Комитет за одбрану Шешеља наставити да алармира јавност због кршења права лидера радикала.

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Лидер радикала је 21. јануара 2009. године додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока, чији је идентитет, по налогу Претресног већа, био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула 2009. осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010. године.

Он је 4. фебруара 2010. године по други пут оптужен због објављивања у књизи податка о 11 заштицених сведока.

Шешељ се добровољно предао Хагу фебруара 2003, а суђење му је почело новембра 2007. године.

Ostavi poruku