Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ni skoro mesec dana posle hirurškog zahvata koji je obavljen na njegovom srcu, nije dobio izveštaj o operaciji, ni nalaze koje je tražio, izjavio je danas šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić.Krasić je na konferenciji za novinara, pod sloganom „Zaustavite ubijanje Šešelja“, rekao da Šešelj i posle operacije ima zdravstvenih problema sa aritmijom i tahikardijom, a da je čak do 15. januara odložen pregled lidera radikala od međunarodnih stručnjaka.

Krasić je naveo da između Haškog tribunala i „dosmanlijske vlasti“ u Srbiji nema nikakve razlike, jer se ni jednima ni drugima ne može verovati.

On je naveo da za sledeću nedelju u Haškom tribunalu nisu planirane aktivnosti oko nastavka suđenja Šešelju, koji je skoro osam godina pritvoren u Hagu, i najavio da će Komitet za odbranu Šešelja nastaviti da alarmira javnost zbog kršenja prava lidera radikala.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Lider radikala je 21. januara 2009. godine dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je 24. jula 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine.

On je 4. februara 2010. godine po drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podatka o 11 zašticenih svedoka.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu februara 2003, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

Ostavi poruku