Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je bezbednosna situaciju u Srbiji stabilna, bez obzira što postoje određeni rizici koji se pre svega tiču bezbednosne i političke situacije na Kosovu i Metohiji.MUP je u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima, sposoban da veoma oštro, i u skladu sa ovlašćenjima, obezbedi bezbednost države i građana, „pažljivo postupajući, kako bi se izbegle neke greške iz prošlosti“, rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

„Spremni smo da učinimo sve na očuvanju bezbednosti građana, očuvanju stabilnog javnog reda i mira i očuvanju teritorijalnu celovitosti zemlje“, rekao je on.

Dačić je istovremeno naglasio da policija ne može da rešava političke probleme, a da je „obaveza svih nas koji se bavimo i politikom da stvorimo uslove koji će omogućiti više međusobne tolerancije i razgovora“.

Ministar je dodao da je MUP imao niz uspešnih akcija zaplene droge i podsetio da je ove godine izvršena najveća zaplena heroina na ovim prostorima u novijoj istoriji, kada je zaplenjeno više od 100 kilograma heroina.

„Vodimo i dalje akciju ‘Morava’ koja ima za cilj neutralisanje dilerske mreže i do sada je oko 2.000 ljudi lišeno slobode i procesuirano na različite načine“, rekao je on.

On je ukazao i na akcije međunarodnog karaktera, vezane i za organizovanu kriminalnu grupu Darka Šarića, konstatujući da je sigurno da je Srbija postigla veoma značajne rezultate u ovoj oblasti.

„Razmišljamo o tome da napravimo posebnu specijalizovanu jedinicu koja bi se posebno bavila borbom protiv narkotika, što će biti jedan od prioriteta u narednom periodu“, rekao je Dačić.

On je istakao da na polju borbe protiv narkomanije MUP veoma dobro sarađuje sa Bezbednosno-informativnom agencijom i sa specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal naglašavajući da se samo kroz odlicnu saradnju može uspešno voditi borba protiv narkodilera.

Kada je reč o dokumentima, Dačić je najavio da bi od 1. januara naredne godine trebalo da počne izdavanje novih registarskih tablica kao i vozačkih i saobraćajnih dozvola.  Ta dokumenta biće u skladu sa najvišim evropskim standardima, a njihovo izdavanje predstavljaće veliki radni izazov za Ministarstvo unutrašnjih poslova, rekao je Dačić.

„Sve to će morati da bude učinjeno u sledećoj godini, jer se kod nas registracija vozila vrši svake godine“, rekao je on precizirajući da će u 2011. godini u MUP-u morati da bude izdato oko dva miliona tablica.

Pred ministarstvom je novi zadatak, za koji naravno, napomenuo je Dačić, MUP neće dobiti „nove pare“ iz budžetu.

„Naviklo je ministarstvo da obavlja posao i bez para“, rekao je Dačić, skrećući pažnju na tešku materijalnu situaciju u MUP.

Govoreći o izdavanju biometrijskiih pasoša i novih ličnih karti, Dačić je rekao da „sada polako počinje da jenjava jagma za izdavanjem novih pasoša“.

Kada je reč o ličnim kartama, ministar je rekao da će najverovatnije biti produžen rok važenja starih ličnih karata, pa s tim u vezi i MUP će nastaviti rad u tom segmentu.

Prema njegovim rečcima, do sada je izdato više od 2,7 miliona novih biometrijskih pasoša i oko 2,5 miliona ličnih karata.

„Kad je reč o ličnim kartama, mislim da sada treba jednim mirnim hodom ući u zamenu ličnih karata i produžiti sve rokove kako bi građani eventualno u narednih nekoliko godina, zamenili lične karte“, rekao je Dačić.

Izražavajući zadovoljstvo zbog značajno povećanog nivoa poverenja građana u policiju, Dačić je rekao da su tri ključna pitanja na koje građani tako reaguju: borba protiv narkomanije, kriminala i nasilja.

Ostavi poruku