Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је безбедносна ситуацију у Србији стабилна, без обзира што постоје одређени ризици који се пре свега тичу безбедносне и политичке ситуације на Косову и Метохији.МУП је у сарадњи са другим надлежним државним органима, способан да веома оштро, и у складу са овлашћењима, обезбеди безбедност државе и грађана, „пажљиво поступајући, како би се избегле неке грешке из прошлости“, рекао је Дачић у интервјуу Тањугу.

„Спремни смо да учинимо све на очувању безбедности грађана, очувању стабилног јавног реда и мира и очувању територијалну целовитости земље“, рекао је он.

Дачић је истовремено нагласио да полиција не може да решава политичке проблеме, а да је „обавеза свих нас који се бавимо и политиком да створимо услове који ће омогућити више међусобне толеранције и разговора“.

Министар је додао да је МУП имао низ успешних акција заплене дроге и подсетио да је ове године извршена највећа заплена хероина на овим просторима у новијој историји, када је заплењено више од 100 килограма хероина.

„Водимо и даље акцију ‘Морава’ која има за циљ неутралисање дилерске мреже и до сада је око 2.000 људи лишено слободе и процесуирано на различите начине“, рекао је он.

Он је указао и на акције међународног карактера, везане и за организовану криминалну групу Дарка Шарића, констатујући да је сигурно да је Србија постигла веома значајне резултате у овој области.

„Размишљамо о томе да направимо посебну специјализовану јединицу која би се посебно бавила борбом против наркотика, што ће бити један од приоритета у наредном периоду“, рекао је Дачић.

Он је истакао да на пољу борбе против наркоманије МУП веома добро сарађује са Безбедносно-информативном агенцијом и са специјалним тужилаштвом за организовани криминал наглашавајући да се само кроз одлицну сарадњу може успешно водити борба против наркодилера.

Када је реч о документима, Дачић је најавио да би од 1. јануара наредне године требало да почне издавање нових регистарских таблица као и возачких и саобраћајних дозвола.  Та документа биће у складу са највишим европским стандардима, а њихово издавање представљаће велики радни изазов за Министарство унутрашњих послова, рекао је Дачић.

„Све то ће морати да буде учињено у следећој години, јер се код нас регистрација возила врши сваке године“, рекао је он прецизирајући да ће у 2011. години у МУП-у морати да буде издато око два милиона таблица.

Пред министарством је нови задатак, за који наравно, напоменуо је Дачић, МУП неће добити „нове паре“ из буџету.

„Навикло је министарство да обавља посао и без пара“, рекао је Дачић, скрећући пажњу на тешку материјалну ситуацију у МУП.

Говорећи о издавању биометријскиих пасоша и нових личних карти, Дачић је рекао да „сада полако почиње да јењава јагма за издавањем нових пасоша“.

Када је реч о личним картама, министар је рекао да ће највероватније бити продужен рок важења старих личних карата, па с тим у вези и МУП ће наставити рад у том сегменту.

Према његовим речцима, до сада је издато више од 2,7 милиона нових биометријских пасоша и око 2,5 милиона личних карата.

„Кад је реч о личним картама, мислим да сада треба једним мирним ходом ући у замену личних карата и продужити све рокове како би грађани евентуално у наредних неколико година, заменили личне карте“, рекао је Дачић.

Изражавајући задовољство због значајно повећаног нивоа поверења грађана у полицију, Дачић је рекао да су три кључна питања на које грађани тако реагују: борба против наркоманије, криминала и насиља.

Ostavi poruku