Umirovljeni vladika Artemije sa svojim pristalicama upao je sinoć u manastir Duboki potok na sjeveru Kosmeta i najavio raskol, kao i da će protivno zabrani crkvenih vlasti služiti liturgiju – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.U saopštenju se ističe da će Sabor SPC u toku dana, najvjerovatnije, donijeti kanonske odluke u skladu sa novonastalom situacijom.

Sa zaoštravanjem odnosa vladike Artemija prema Saboru i poretku u SPC u posljednja dva meseca pojavile su se i provjerene informacije da episkop Artemije priprema raskol u SPC za koji se sprema da optuži patrijarha srpskog i arhijerejski Sabor, navodi se u saopštenju.

Vladika Artemije će pokušati, dodaje se, da nasilno preuzme objekte i imovinu SPC u Eparhiji raško-prizrenskoj, što je jučerašnji upad u manastir Duboki potok, kod Zubinog Potoka, nedvosmisleno potvrdio.

U saopštenju se navodi da je „umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije Radosavljević sinoć oko 20.15 časova uzurpirao manastir u pratnji svojih fanatizovanih sljedbenika, većinom lutajućih monaha koji su pod crkveno-sudskim postupkom, ali i grupe političkih aktivista sa Milanom Ivanovićem i Draganom Velićem na čelu“.

Artemije je najavio da će protivno zabrani svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha srpskog Irineja služiti liturgiju u ovom manastiru nad kojim nema ni crkvenu ni duhovnu vlast, dodaje se u saopštenju.

Napominje se da sljedbenici odmetnutog vladike na anticrkvenim sajtovima najavljuju da je ovo samo početak daljih crkvorušiteljskih aktivnosti na Kosovu i Metohiji, gdje je većini vjernika poznata tužna istina o pronevjerama narodnih para i zloupotrebama vezanih za vladiku Artemija i njegove najuže saradnike, među kojima je i Dejan Vilovski za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Sveti arhijerejski Sabor je juče na redovnom zasjedanju jednoglasno izabrao dosadašnjeg vikarnog episkopa Teodosija za novog episkopa raško-prizrenskog, budući da se episkop Artemije počeo nekanonski i proizvoljno predstavljati kao „kanonski episkop Eparhije“ iako je odlukom crkvenog Sabora u maju trajno razriješen ove dužnosti, što je tada i lično potpisao, potvrdivši odluku o svojoj smjeni.

Prema pristiglim informacijama u Dubokom potoku se prikupljaju pristalice vladike Artemija koje većinom redovno pohađaju njegove „psevdorevniteljske skupove“ u manastiru Šišatovac ili protestuju pred Sabornom crkvom u Beogradu protiv patrijarha Irineja.

Eparhija raško-prizrenska obavještava javnost da je cjelokupno parohijsko sveštenstvo ove eparhije i svo monaštvo u potpunosti vjerno mjestobljustitelju Eparhije mitropolitu Amfilohiju i svom novoimenovanom episkopu Teodosiju iza kojih stoji sveti arhijerejski Sabor sa patrijarhom Irinejem na čelu.

Ostavi poruku