Умировљени владика Артемије са својим присталицама упао је синоћ у манастир Дубоки поток на сјеверу Космета и најавио раскол, као и да ће противно забрани црквених власти служити литургију – саопштила је Епархија рашко-призренска.У саопштењу се истиче да ће Сабор СПЦ у току дана, највјероватније, донијети канонске одлуке у складу са новонасталом ситуацијом.

Са заоштравањем односа владике Артемија према Сабору и поретку у СПЦ у посљедња два месеца појавиле су се и провјерене информације да епископ Артемије припрема раскол у СПЦ за који се спрема да оптужи патријарха српског и архијерејски Сабор, наводи се у саопштењу.

Владика Артемије ће покушати, додаје се, да насилно преузме објекте и имовину СПЦ у Епархији рашко-призренској, што је јучерашњи упад у манастир Дубоки поток, код Зубиног Потока, недвосмислено потврдио.

У саопштењу се наводи да је „умировљени епископ рашко-призренски Артемије Радосављевић синоћ око 20.15 часова узурпирао манастир у пратњи својих фанатизованих сљедбеника, већином лутајућих монаха који су под црквено-судским поступком, али и групе политичких активиста са Миланом Ивановићем и Драганом Велићем на челу“.

Артемије је најавио да ће противно забрани светог архијерејског Сабора СПЦ и патријарха српског Иринеја служити литургију у овом манастиру над којим нема ни црквену ни духовну власт, додаје се у саопштењу.

Напомиње се да сљедбеници одметнутог владике на антицрквеним сајтовима најављују да је ово само почетак даљих цркворушитељских активности на Косову и Метохији, гдје је већини вјерника позната тужна истина о проневјерама народних пара и злоупотребама везаних за владику Артемија и његове најуже сараднике, међу којима је и Дејан Виловски за којим је расписана међународна потјерница.

Свети архијерејски Сабор је јуче на редовном засједању једногласно изабрао досадашњег викарног епископа Теодосија за новог епископа рашко-призренског, будући да се епископ Артемије почео неканонски и произвољно представљати као „канонски епископ Епархије“ иако је одлуком црквеног Сабора у мају трајно разријешен ове дужности, што је тада и лично потписао, потврдивши одлуку о својој смјени.

Према пристиглим информацијама у Дубоком потоку се прикупљају присталице владике Артемија које већином редовно похађају његове „псевдоревнитељске скупове“ у манастиру Шишатовац или протестују пред Саборном црквом у Београду против патријарха Иринеја.

Епархија рашко-призренска обавјештава јавност да је цјелокупно парохијско свештенство ове епархије и сво монаштво у потпуности вјерно мјестобљуститељу Епархије митрополиту Амфилохију и свом новоименованом епископу Теодосију иза којих стоји свети архијерејски Сабор са патријархом Иринејем на челу.

Ostavi poruku