Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da je umirovljeni vladika Artemije samovoljnim napuštanjem manastira Šišatovac i služenjem liturgije u kosovskom manastiru Duboki potok formalno ušao u raskol sa SPC.„Neovlašćenim služenjem svete liturgije i zloupotrebom gostoprimstva ovog manastira SPC (Duboki potok), prekršeno je više crkvenih kanona, pa je episkop Artemije zajedno sa svojim sljedbenicima ovim krajnje nerazumnim postupkom stupio na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo SPC“, navodi se u saopštenju Sabora SPC, koje je u Patrijašiji u Beogradu pročitao novinarima episkop bački Irinej.

Vladika Irinej je najavio da će Sabor tokom dana donijeti odluku u vezi sa ponašanjem umirovljenog vladike Artemija.

On je istakao da samovoljni odlazak vladike Artemija na područje njegove bivše arhiepiskopije uz kršenje zabrane sveštenodejstva predstavlja tužan i opasan presedan u životu Crkve i da je Sabor smatrao da je potrebno da se obrati javnosti i prije donošenja odluke.

U saopštenju Svetog arijerejskog Sabora, koji je u srijedu počeo redovno jesenje zasjedanje navodi se da je Sabor „sa velikim žaljenjem i zabrinutošću primio vijest o pokušaju nasilne uzurpacije crkvene vlasti“ u Episkopiji raško-prizrenskoj.

Sabor je naveo da episkop Artemije „svojim samovoljnim, nekanonskim i po jedinstvo Crkve razornim aktivnostima“, nema podršku Episkopata, sveštenstva ni monaštva SPC i da je sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske ostalo vjerno SPC na čelu sa patrijarhom srpskim.

Sabor SPC pozvao je episkopa Artemija i, kako se navodi u saopštenju, „njegove zabludele istomišljenike i poslušnike, na pojakajnje i povratak blagodatnom crkvenom jedinstvu i kanonskom poretku“.

„Sveti arhijerejski Sabor i ovom prilikom poziva verni narod naše svete Crkve da ne prihvata neistine i manipulacije sektaški nastrojenih pristalica Episkopa Artemija i da ničim ne učestvuje u njihovim anticrkvenim aktivnostima, kako ne bi i sami preuzeli odgovornost za neblagosloveno držanje i cepanje jedinstva Crkve“, navodi se u saopštenju sa redovnog zasjedanja Sabora SPC.

Penzionisani episkop Artemije služio je jutros liturgiju u manastiru Duboki potok u opštini Zubin Potok, uprkos zabrani činodejstvovanja. Episkop Artemije doputovao je sinoć sa grupom odbjeglih monaha u manastir Duboki potok, gdje ga je sačekalo dvadesetak članova srpskih nacionalnih vijeća.

Služenje liturgije episkopa Artemija nije u skladu sa kanonskim običajima i odlukom Sinoda SPC kojom je vladika penzionisan i zabranjeno mu je činodejstvovanje.

Sabor SPC odlučio je juče da episkopa lipljanskog Teodosija izabere na upražnjeno mjesto upravitelja Eparhije raško-prizrenske. Episkop Artemije ne priznaje ove odluke i tvrdi da su nekanonske.

Ostavi poruku