Naslovna Vijesti Počinje samit alijanse u Lisabonu

Počinje samit alijanse u Lisabonu

0

U glavnom gradu Portugala Lisabonu danas će početi dvodnevni samit NATO-a na kojem će zemlje članice usvojiti novi strateški koncept alijanse čiji je cilj da ovaj savez bude efikasniji, angažovaniji i efikasniji, javlja izvještač Srne iz Lisabona.Dokument pod nazivom „NATO 2020: Novi strateški koncept – Osigurana bezbjednost, dinamičan angažman“ prvi je strateški koncept od 1999. godine i prvi za 21. vijek. On predstavlja doktrinu koja će formalizovati ulogu NATO-a kao međunarodne vojno-političke sile i rivala UN.

Na samitu, koji je po mnogo čemu specifičan, „inovatorski“, učestvovaće predsjednik SAD Barak Obama i predsjednik Rusije Dmitri Medvedev. Ovo je prva posjeta jednog američkog predsjednika Portugalu i prvi put da jedan ruski šef države učestvuje na samitu NATO-a.

Obama će se sastati i sa predstavnicima EU, uključujući predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja i Evropske komisije Žozea Manuela Barosa.

Samitom, koji se prvi put održava u Portugalu, jednoj od zemalja osnivača Alijanse, predsjedavaće generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, a domaćin je portugalski premijer Žoze Sokrates. Prvi zvaničan sastanak očekuje se danas poslije podne.

Na ovom samitu očekuje se stav Rusije da li će prihvatiti saradnju u oblasti raketne odbrane i Avganistana. NATO je ranije zatražio pomoć Moskve za Avganistan u vidu slanja transportnih helikoptera, obuke avganistanskih snaga bezbjednosni, transporta, obuka pilota, nabavka goriva i rezervnih dijelova, kao i saradnje u borbi protiv širenja i prodaje narkotika iz Avganistana.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je ranije da će ovaj samit označiti početak novih veza Alijanse i Rusije.

„Moj snažan osjećaj je da Rusija dijeli naš stav da je konačno došlo vrijeme da prekinemo da brinemo šta onaj drugi misli, već je došlo vrijeme da radimo zajedno. Nadam se da ćemo na ovom samitu razmotriti pitanje raketne odbrane“, rekao je Rasmusen i najavio da će NATO produbiti saradnju sa Rusijom po pitanju Avganistana i da će zajednički razmotriti nove bezbjednosne izazove sa kojima sa suočavaju i Rusija i NATO.

U centru Lisabona u srijedu uveče se okupilo oko 300 ljudi protiveći se održavanju samita NATO u tom gradu. Oni su se uz pratnju truba i bubnjeva pod jakom policijskom pratnjom prošetali centrom grada avenijom Liberdad.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version