Насловна Босна и Херцеговина Нема подјеле без сагласности из Српске

Нема подјеле без сагласности из Српске

0

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је данас у Сарајеву да ова странка подржава захтјеве за другачију територијалну организацију БиХ, посебно оне који говоре о цијелој БиХ, али да се поставља питање колико је то реално, јер за то је потребна и сагласност партнера из Републике Српске.Тихић је на конференцији за новинаре након састанка представника СДА и ХДЗ-а 1990 истакао да је странка на чијем је он челу против трећег ентитета и федерализације БиХ.

Лидер СДА Сулејман Тихић сматра да на првом мјесту треба разговарати о уставној реформи у БиХ, јер је то кључно питање, почетак и крај многих проблема.

Тихић је демантовао да СДА и СДП БиХ чине етнички блок.

Када је ријеч о будућем предсједавајућем Савјета министара БИХ, Тихић је поновио да СДА и даље стоји на становишту да странка која је освојила највише гласова на протеклим изборима има право да предложи предсједавајућег Савјета министара БиХ, „јер је то извршно тијело и институција која није задужена да штити етничке интересе“.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић истакао је да би било добро када би у оквиру уставних реформи била проведена нова територијална организација БиХ.         „То не зависи само од ове двије странке. За то је потребан шири консензус у БиХ“, рекао је Љубић.

Према његовим ријечима, позиција три народа у БиХ мора да буде изједначена и у институционалном и у територијалном смислу.

„Ово уређење од два ентитета, емпиријски је доказано да не може БиХ учинити самоодрживом и стабилном. Сада је на снази `конфедерално` уређење од два ентитета. Ми се залажемо за нову територијалну реорганизацију БиХ у којој ће бити једна или више федералних јединица са хрватском већином“, појаснио је Љубић.

Љубић је рекао да смо свједоци да се стварају три национална блока у БиХ, што је, према његовом мишљењу, знак да су политички представници изабрани на овим изборима свјесни одговорности према својим народима и БиХ.

„Битно је да власт има што ширу етничку репрезентацију, јер би свака друга варијанта водила до потенцијалних блокада“, сматра Љубић уз констатацију да је потребно створити што ширу коалицију на нивоу БиХ.

Љубић сматра да је сасвим легитиман захтјев да предсједавајући Савјета министара БиХ буде Хрват из хрватске политичке опције.

„Није довољно само рећи да је БиХ мултиетничка, него се то мора рефлековати и у њеном функционисању и њеним ињституцијама“, нагласио је Љубић.

Он је нагласио да је створен хрватски блок, јер је хрватска неравноправност у БиХ на овим изборима достигла свој врхунац.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version