Naslovna Bosna i Hercegovina Nema podjele bez saglasnosti iz Srpske

Nema podjele bez saglasnosti iz Srpske

0

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Sarajevu da ova stranka podržava zahtjeve za drugačiju teritorijalnu organizaciju BiH, posebno one koji govore o cijeloj BiH, ali da se postavlja pitanje koliko je to realno, jer za to je potrebna i saglasnost partnera iz Republike Srpske.Tihić je na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika SDA i HDZ-a 1990 istakao da je stranka na čijem je on čelu protiv trećeg entiteta i federalizacije BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić smatra da na prvom mjestu treba razgovarati o ustavnoj reformi u BiH, jer je to ključno pitanje, početak i kraj mnogih problema.

Tihić je demantovao da SDA i SDP BiH čine etnički blok.

Kada je riječ o budućem predsjedavajućem Savjeta ministara BIH, Tihić je ponovio da SDA i dalje stoji na stanovištu da stranka koja je osvojila najviše glasova na proteklim izborima ima pravo da predloži predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, „jer je to izvršno tijelo i institucija koja nije zadužena da štiti etničke interese“.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da bi bilo dobro kada bi u okviru ustavnih reformi bila provedena nova teritorijalna organizacija BiH.         „To ne zavisi samo od ove dvije stranke. Za to je potreban širi konsenzus u BiH“, rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, pozicija tri naroda u BiH mora da bude izjednačena i u institucionalnom i u teritorijalnom smislu.

„Ovo uređenje od dva entiteta, empirijski je dokazano da ne može BiH učiniti samoodrživom i stabilnom. Sada je na snazi `konfederalno` uređenje od dva entiteta. Mi se zalažemo za novu teritorijalnu reorganizaciju BiH u kojoj će biti jedna ili više federalnih jedinica sa hrvatskom većinom“, pojasnio je Ljubić.

Ljubić je rekao da smo svjedoci da se stvaraju tri nacionalna bloka u BiH, što je, prema njegovom mišljenju, znak da su politički predstavnici izabrani na ovim izborima svjesni odgovornosti prema svojim narodima i BiH.

„Bitno je da vlast ima što širu etničku reprezentaciju, jer bi svaka druga varijanta vodila do potencijalnih blokada“, smatra Ljubić uz konstataciju da je potrebno stvoriti što širu koaliciju na nivou BiH.

Ljubić smatra da je sasvim legitiman zahtjev da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Hrvat iz hrvatske političke opcije.

„Nije dovoljno samo reći da je BiH multietnička, nego se to mora reflekovati i u njenom funkcionisanju i njenim injstitucijama“, naglasio je Ljubić.

On je naglasio da je stvoren hrvatski blok, jer je hrvatska neravnopravnost u BiH na ovim izborima dostigla svoj vrhunac.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version