Њемачке власти саопштиле су данас да ће та земља, највероватније, до краја године остати у повишеном стању безбједносне узбуне због могућих терористичких напада.Шеф полиције Матијас Зегер рекао је њемачким медијима да је опасност од напада већа него икад.

„На скали опасности од један до десет тренутно смо на деветом подиоку,“ рекао је Зегер, додајући да ипак нема разлога за панику.

Према ријечима предсједника полицијског диндиката Рајнера Вента, појачане безбједносне мјере остаће на снази најмање до краја Божићних и Новогодишњих празника.

Власти у Њемачкој појачале су безбједносне мјере на жељезничким станицама и аеродромима као одговор на индикације о могућим терористичким нападима, које су се недавно појавиле.

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мајцијер рекао је да се власти припремају за нападе сличне онима који су се десили у Мумбаију у Индији. Стручњаци су упозорили да би могућа мета напада могле бити традиционална продајна мјеста током Божића.

Полиција Намибије пронашла је 17. новембра сумњиви предмет са детонатором и часовником међу пртљагом у авиону компаније „Ер Берлин“ на линији од Виндоека ка Минхену.

У саопштењу се наводи да ли је предмет који је пронађен приликом утовара пртљага у авион „Ербас“ био запаљиви експлозив. Полиција је 16. новембра уништила сумњиви електронски предмет остављен на аеродрому у Хамбургу.

Њемачка је појачала мјере безбједности након што је министар одбране Томас де Мајцијер почетком седмице рекао да терористичка мрежа Ал каида планира нове нападе у тој земљи, и то већ овог мјесеца.

Ostavi poruku