Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко истиче да је тешко пронаћи примјер тако успјешног миротворног процеса и имплементације мировног споразума као што је то сучај са Дејтонским споразумом.„Дејтонски мировни споразум успјешно је испунио и наставља да испуњава своју улогу“, изјавио је он Срни поводом 15 година од потписивања овог споразума у бази Рајт Петерсон у Дејтону.

Боцан-Харчено је нагласио да је „у БиХ успостављен мир и да се стање непрекидно стабилизује“ те да је „положен темељ у основу процеса регионалног помирења, који добија на замаху, као и процес потпуне нормализације односа између балканских држава“.

„БиХ се учврстила као независна држава те ојачала свој међународни положај. Државно уређење засновано на Дејтону обезбјеђује баланс интереса њених ентитета и три конститутивна народа“, нагласио је Боцан-Харченко.

Према његовим ријечима, из свега наведеног проистиче неопходност поштивања Дејтона.

„Наравно, ради ефикасног коришћења његових механизама потребна је добра воља свих страна. Онда ће и дејтонска структура обезбиједити функционалност БиХ“, додао је Боцан-Харченко.

Он сматра да у је европском и свјетском смислу веома битно то да је Дејтон на овој основи обезбиједио простор за успјешну изградњу мира и сарадњу Русије, ЕУ, САД, Турске и других заинтересованих земаља.

Дејтонски мировни споразум потписан је 21. новембра 1995. године у америчкој војној бази Рајт Петерсон у држави Охајо, а по Закону о празницима Републици Српској овај датум обиљежава се као републички празник.

Ostavi poruku