Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko ističe da je teško pronaći primjer tako uspješnog mirotvornog procesa i implementacije mirovnog sporazuma kao što je to sučaj sa Dejtonskim sporazumom.„Dejtonski mirovni sporazum uspješno je ispunio i nastavlja da ispunjava svoju ulogu“, izjavio je on Srni povodom 15 godina od potpisivanja ovog sporazuma u bazi Rajt Peterson u Dejtonu.

Bocan-Harčeno je naglasio da je „u BiH uspostavljen mir i da se stanje neprekidno stabilizuje“ te da je „položen temelj u osnovu procesa regionalnog pomirenja, koji dobija na zamahu, kao i proces potpune normalizacije odnosa između balkanskih država“.

„BiH se učvrstila kao nezavisna država te ojačala svoj međunarodni položaj. Državno uređenje zasnovano na Dejtonu obezbjeđuje balans interesa njenih entiteta i tri konstitutivna naroda“, naglasio je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, iz svega navedenog proističe neophodnost poštivanja Dejtona.

„Naravno, radi efikasnog korišćenja njegovih mehanizama potrebna je dobra volja svih strana. Onda će i dejtonska struktura obezbijediti funkcionalnost BiH“, dodao je Bocan-Harčenko.

On smatra da u je evropskom i svjetskom smislu veoma bitno to da je Dejton na ovoj osnovi obezbijedio prostor za uspješnu izgradnju mira i saradnju Rusije, EU, SAD, Turske i drugih zainteresovanih zemalja.

Dejtonski mirovni sporazum potpisan je 21. novembra 1995. godine u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson u državi Ohajo, a po Zakonu o praznicima Republici Srpskoj ovaj datum obilježava se kao republički praznik.

Ostavi poruku