Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da jedino federalna jedinica sa hrvatskom većinom garantuje racionalnu BiH i da je riječ o dobrom prijedlogu za svakoga u zemlji.Čović je na obilježavanju 19. godišnjice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna u Mostaru najavio da za nekoliko mjeseci počinje proces ustavnih promjena, ističući da je ključna stvar uspostavljanje federalne jedinice s hrvatskom većinom. Čović kaže da bi volio da se 20. godišnjica Herceg-Bosne obilježi u drugačije uređenoj BiH.

Na pitanje novinara osjeća li potrebu da se izvini za zločine koji su se dogodili za vrijeme rata, Čović je odgovorio da je ponosan na sve što je radio devedesetih.

“Svako ko je počinio zločin treba odgovarati. Ja u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni prepoznajem puno toga što je bilo dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH. Da nije bilo Herceg-Bosne hrvatski narod danas ne bi imao šansu boriti se za svoju BiH u kojoj ćemo biti ravnopravni s druga dva naroda“, naglasio je Čović.

Čović je govor na svečanosti započeo „pozdravom iz prijestonice federalne jedince s hrvatskom većinom“.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić odbacio je optužbe da je Herceg-Bosna bila vođena idejom seperatizma i naglasio da su Hrvati željeli nezavisnu BiH, ali i ravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH.

Ljubić je upozorio da pitanje hrvatske ravnopravnosti nije ni do danas riješeno.

„Stoga se kao rješenje kroz predstojeće ustavne reforme, kao suštinska stvar, nameće hrvatsko pitanje“, rekao je Ljubić i potvrdio da je platforma koju je nedavno potpisao s predsjednikom HDZ-a BiH matrica na kojoj se treba graditi zajedništvo, a čiji je cilj institucionalna ravnopravnost Hrvata i izgradnja federalne jedinice s hrvatskom većinom.

Na obilježavanju godišnjice u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ okupili su se predstavnici svih hrvatskih stranaka, te veliki broj javnih ličnosti.

Ostavi poruku