Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да једино федерална јединица са хрватском већином гарантује рационалну БиХ и да је ријеч о добром приједлогу за свакога у земљи.Човић је на обиљежавању 19. годишњице оснивања Хрватске заједнице Херцег-Босна у Мостару најавио да за неколико мјесеци почиње процес уставних промјена, истичући да је кључна ствар успостављање федералне јединице с хрватском већином. Човић каже да би волио да се 20. годишњица Херцег-Босне обиљежи у другачије уређеној БиХ.

На питање новинара осјећа ли потребу да се извини за злочине који су се догодили за вријеме рата, Човић је одговорио да је поносан на све што је радио деведесетих.

“Свако ко је починио злочин треба одговарати. Ја у Хрватској заједници Херцег-Босни препознајем пуно тога што је било добро за БиХ и за хрватски народ у БиХ. Да није било Херцег-Босне хрватски народ данас не би имао шансу борити се за своју БиХ у којој ћемо бити равноправни с друга два народа“, нагласио је Човић.

Човић је говор на свечаности започео „поздравом из пријестонице федералне јединце с хрватском већином“.

Предсједник ХДЗ-а 1990. Божо Љубић одбацио је оптужбе да је Херцег-Босна била вођена идејом сеператизма и нагласио да су Хрвати жељели независну БиХ, али и равноправан положај хрватског народа у БиХ.

Љубић је упозорио да питање хрватске равноправности није ни до данас ријешено.

„Стога се као рјешење кроз предстојеће уставне реформе, као суштинска ствар, намеће хрватско питање“, рекао је Љубић и потврдио да је платформа коју је недавно потписао с предсједником ХДЗ-а БиХ матрица на којој се треба градити заједништво, а чији је циљ институционална равноправност Хрвата и изградња федералне јединице с хрватском већином.

На обиљежавању годишњице у Хрватском дому „Херцег Стјепан Косача“ окупили су се представници свих хрватских странака, те велики број јавних личности.

Ostavi poruku