Na lokalitetu starog srpskog pravoslavnog groblja u Modriči danas je završeno iskopavanje i uzeti su koštani uzorci za DNK analizu sa skeletnih ostataka 10 lica za koja se pretpostavlja da su srpski civili stradali u Modriči krajem maja i početkom juna 1992. godine.Istražitelji Instituta za nestala lica BiH operativnim radom došli su do saznanja da se na lokalitetu starog srpskog groblja u Modirči naleze posmrtni ostaci osam do 10 stradalih srpskih civila zvog čega je od nadležnog tužilaštva i suda BiH dobijen nalog za ekshumaciju, rekao je u telefonskoj izjavi Srni član kolegijuma direktora Instituta Milan Bogdanić.

On je naveo da je iskopavanje obavljeno u prisustvu tužioca Okružnog tužilaštva Doboj, predstavnika Instituta za nestala lica BiH i banjalučke kancelarije ovog instituta, kao i policijskih službenika.

Koštani uzorci biće upućeni na DNK analizu u Tuzlu nakon čega će biti obavljena indentifikacija poređenjem sa deponovanim uzorcima za DNK porodica nestalih sa područja Modriče.

Specijalista za sudsku medicinu Željko Karan izjavio je da je njegov prvi utisak sa terena da su kosti stare 50 ili više godina i da se ne mogu vezati za ratna događanja.

„Pošto se ekshumacija radi po naredbi nadležnih institucija, postupili smo po toj naredbi. Skeletni uzorci su iskopani i, nakon uzimanja koštanih uzoraka, vraćeni su u grobna mjesta“, precizirao je Karan.

On je nakon završetka ekshumacije potvrdio da su uzorci uzeti sa 10 skeleta, od kojih su dva skeleta dječija.

Ostavi poruku