Виктор Боут, руски трговац оружјем, дан након што су га тајландске власти испоручиле САД изјаснио се јуче пред судом у Њујорку да није крив по оптужбама за кријумчарење оружја и тероризам, у процесу који прети да подрије односе Вашингтона и Москве.„Изјавио је да није крив“, саопштио је један од адвоката бившег пилота совјетске армије.Боут је познат као „трговац смрћу“.

Судија федералног суда у Њујорку Шира Шајдлин је, након рочишта, одредила да Бут буде у притвору без могућности изласка на слободу уз кауцију. Њему је додијељен бранилац и биће поново саслушан 10. јануара.

Руско Министарство иностраних послова оцијенило је хапшење Боута као политички мотивисано и да би оно могло да подрије напредак у односима Вашингтона и Москве.

Боут (43) је бивши совјетски ваздухопловни официр, кога Американци оптужују да је, као „трговац смрћу“, 90-их година 20. вијека продавао оружје у зонама сукоба у Африци, Латинској Америци и на Средњем истоку.

Ухапшен је на Тајланду прије двије године, након састанка с америчким агентима који су се представили као припадници колумбијског герилског покрета Фарк.

Он је посљедње двије године провео у затвору у Тајланду, а влада те земље прије три дана одлучила је да га преда САД, без обзира на руско противљење. Такозвани „трговац смрћу“ сада се суочава са оптужбама за планирање продаје оружја и могао би да буде осуђен на доживотну робију.

Русија је оштро протестовала због – како наводе – нелегалне екстрадиције Боута са Тајланда у САД, сматрајући да је то резултат великог политичког притиска који је Вашингтон наводно извршио на ту азијску земљу.

Боут негира све оптужбе, па чак и да је трговац оружјем. Његова супруга Ала Боут изјавила је да је Виктор Боут предмет илегалне процедуре и жртва политичке игре између Русије и САД.

Она је у Бангкоку након екстрадиције изјавила да је одлука тајландске владе потпуно супротна легалним процедурама и закону.

Живот Викотра Боута послужио је као инспирација за холивудски филм „Господар рата“, у коме је играо Николас Кејџ.

Ostavi poruku