SHARE

Савез независних социјалдемократа (СНСД) именоваће мандатара за састав нове владе Републике Српске (РС), а конкренто име предложиће предсједник странке Милорад Додик на сједници Извршног одбора почетком идуће седмице.“СНСД ће дати мандатара и то не може бити спорно, а ова странка очекује да то не буде спорно и за све потенцијалне коалиционе партнере. Данас је разговарано о неколико имена”, изјавио је потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић новинарима у Бањалуци након консултација СНСД-а са предсједником РС Милорадом Додиком.

Радојичић је најавио да ће СНСД, с обзиром на изборни резултат, сигурно имати значајну већину, односно најмање пола министара у новој влади РС.

Он је казао да ће будућа влада имати пуно посла и политичких изазова, иако ће се вјероватно највише бавити економским приликама.

“До сада је владу водио предсједник странке који је био и најистакнутија политичка личност и према којем је ишло највише политичких разговора. Сада ће бити другачији капацитет владе и она ће имати бавезу да се више бави економским питањима. Очекујемо да фокус владе и њеног предсједника буде на економској и социјалној проблематици”, појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, политички програм те владе може бити доминантно политички програм СНСД-а, уз поштовање политичких ставова потенцијалних кооалиционих партнера.

“Видимо могућност да се коалиција настави са ДНС-ом и СП-ом. Ту и нема неких нарочитих разлика у нашим ставовима. Сматрамо да је многе позитивне ствари из протеклог четворогодишњег периода потребно наставити. Треба разговарати са осталим партијама и не затворити врата ни другим странкама”, став је Радојичића.

На питање да ли ће СДС бити у извршној власти РС Радојичић је подсјетио да се ова странка изјаснила да је опозициона и да не би давао изјаве у њено име.

Делегацију СНСД-а на разговорима са предсједником Српске Милорадом Додиком предводио је предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић. У делегацији су, осим Радојичића, били и потпредсједник странке Нада Тешановић и извршни секретар Рајко Васић.

SHARE

Оставите одговор