Мандатара за састав нове владе Републике Српске /РС/ треба да одреди СНСД као најјача коалициона странка, сматра предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић.Павић каже да не зна име будућег мандатара, као ни које би позиције у новој влади могле припасти ДНС-у, пишу „Независне новине“.

Лидер ДНС-а за „Вечерње новости“ рекао је да руководство ове партије још није добило позив за разговоре са предсједником РС, али и поновио да ће ДНС тражити три министарска мјеста у новом сазиву Владе РС.

Петар Ђокић, лидер СП-а, рекао је за „Независне новине“ да ни он нема више информација у вези са мандатаром и саставом нове владе.

„За сада није било говора о конкретним позицијама и очекујемо да ће то бити познато након завршетка консултација“, рекао је Ђокић и одбио да коментарише спекулације о именима будућег мандатара, као и конкретне позиције.

Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС, каже да није тачно да је на протеклом састанку договорено да он остаје на тој позицији.

„О томе није разговарано. Није тачно да сам скупштински мандат одбио због тога. У питању су приватни разлози и то нема никакве везе с тим. А о позицијама у влади разговараћемо наредних дана“, каже Чубриловић, који је функционер ДНС-а.

Предсједник РС Милорад Додик заказао је за данас почетак консултација у вези са избором мандатара за састав нове владе РС.

Као најозбиљнији кандидати у јавности се помињу имена досадашњег министра финансија РС Александра Џомбића, министра цивилних послова БиХ Средоја Новића, министра здравља РС Ранка Шкрбића, те Додиковог савјетника Славка Митровића – пишу „Независне новине“.

Блиска Додикова сарадница Жељка Цвијановић рекла је да нема више информација о саставу нове владе и да ће се више знати након што састанци буду завршени.

Ostavi poruku