Mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske /RS/ treba da odredi SNSD kao najjača koaliciona stranka, smatra predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić.Pavić kaže da ne zna ime budućeg mandatara, kao ni koje bi pozicije u novoj vladi mogle pripasti DNS-u, pišu „Nezavisne novine“.

Lider DNS-a za „Večernje novosti“ rekao je da rukovodstvo ove partije još nije dobilo poziv za razgovore sa predsjednikom RS, ali i ponovio da će DNS tražiti tri ministarska mjesta u novom sazivu Vlade RS.

Petar Đokić, lider SP-a, rekao je za „Nezavisne novine“ da ni on nema više informacija u vezi sa mandatarom i sastavom nove vlade.

„Za sada nije bilo govora o konkretnim pozicijama i očekujemo da će to biti poznato nakon završetka konsultacija“, rekao je Đokić i odbio da komentariše spekulacije o imenima budućeg mandatara, kao i konkretne pozicije.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, kaže da nije tačno da je na proteklom sastanku dogovoreno da on ostaje na toj poziciji.

„O tome nije razgovarano. Nije tačno da sam skupštinski mandat odbio zbog toga. U pitanju su privatni razlozi i to nema nikakve veze s tim. A o pozicijama u vladi razgovaraćemo narednih dana“, kaže Čubrilović, koji je funkcioner DNS-a.

Predsjednik RS Milorad Dodik zakazao je za danas početak konsultacija u vezi sa izborom mandatara za sastav nove vlade RS.

Kao najozbiljniji kandidati u javnosti se pominju imena dosadašnjeg ministra finansija RS Aleksandra Džombića, ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića, ministra zdravlja RS Ranka Škrbića, te Dodikovog savjetnika Slavka Mitrovića – pišu „Nezavisne novine“.

Bliska Dodikova saradnica Željka Cvijanović rekla je da nema više informacija o sastavu nove vlade i da će se više znati nakon što sastanci budu završeni.

Ostavi poruku