Затварање ОХР-а више није приоритетан услов Брисела БиХ за добијање кандидатуре за чланство у ЕУ, посредно је Срни у Бриселу потврдио европски комесар за проширење Штефан Филе, који је, међутим, у Европском парламенту, ипак, изнио став да би требало испунити задатке за окончање рада ове канцеларије.Филе је рекао да ЕУ жели што скорије формирање власти у БиХ и да је потребно да БиХ ради на условима за затварање ОХР.

Али, на питање Срне да ли ће затварање ОХР бити услов за добијање кандидатуре, што је донедавно било тражено, или приоритет има нови годишњи извјештај у којему то није наведено као услов, Филе је одговорио да „предност има годишњи извјештај“.

Европски комесар за проширење поново је позвао БиХ да убрза реформе и нагласио да је кључно да Устав БиХ буде усклађен са међународним стандардима.

„Упоредо је неопходно поспјешивање реформи и испуњавање услова за окончање дјеловања Канцеларије високог представника. Одмах након избора дошли смо у Сарајево и то са правим порукама. Та је порука – било који програм, и било која коалиција на власти била, мора имати за окосницу европске циљеве“, рекао је Филе раније на трибини „Балкан у срцу Европе“.

Трибину је у уторак у Европском парламенту организовала највећа парламентарна фракција, ЕПП, која окупља партије десног центра, на тему шанси које регион, и свака поједина земља има за чланство у ЕУ.

Уз више водећих политичара из региона и истакнутих европарламентараца, као дискутанти учествовали су и предсједник ПДП-а Младен Иванић и лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић.

Коментарушући постизборну ситуацију, Иванић је описао груписање партија и рекао да стварање владајуће коалиције подсјећа на окупљање пред завршну битку – битку за уставне промјене у БиХ.

„Све три стране имају различите визије БиХ“, рекао је Иванић.

Према његовој оцјени, у таквој ситуацији ЕУ требало би да буде принципијелна и да се држи тога да буде конзистентна у својој поруци о проширењу, а не да се чују различити акценти о томе да ли ће након Хрватске стати проширење или неће, затим да никог у региону не третира другачије.

„Именујте шефа ЕУ делегације, будите дио уставних преговора, али немојте их наметати“, поручио је Иванић.

Иванић је позвао и на затварање ОХР-а.         „Тамо се ионако ништа не ради, него што сједи група добро плаћених бирократа, који нам не шаљу корисне поруке. Неки кажу да је то ризично. Али, ОХР ће морати да се затвори прије или послије, а боље да то буде прије, јер ћемо имати генерацију политичара ненавикнутих на нормалну ситуацију“, рекао је Иванић.

Он је оцијенио да је боље да ОХР буде затворен , „јер ће скоро чланство Хрватске и напредак Србије довести до унутрашњег притиска да се ситуација побољша“.

Љубић је потврдио потребу за уставним промјенама, јер му се БиХ овако чини неодрживом.

За пропаст ранијих иницијатива, као што је био бутмирски, он криви недостатак визије у БиХ и недостатак ефикасне помоћи из иностранства.

Шеф ХДЗ-а 1990 види разлог за да ОХР остане у БиХ, како би могао да реагује ако дође до блокаде преговора о уставним промјенама.

Штефан Филе је у завршном говору поновио ставове о европској перспективи и кратко коментарисао напредак сваке земље на путу према чланству.

„У потпуности се слажем да је преузимање одговорности домаћих носилаца власти кључно, а уз помоћ и подршку Европске уније“, навео је комесар за проширење ЕУ./

Ostavi poruku