Zatvaranje OHR-a više nije prioritetan uslov Brisela BiH za dobijanje kandidature za članstvo u EU, posredno je Srni u Briselu potvrdio evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je, međutim, u Evropskom parlamentu, ipak, iznio stav da bi trebalo ispuniti zadatke za okončanje rada ove kancelarije.File je rekao da EU želi što skorije formiranje vlasti u BiH i da je potrebno da BiH radi na uslovima za zatvaranje OHR.

Ali, na pitanje Srne da li će zatvaranje OHR biti uslov za dobijanje kandidature, što je donedavno bilo traženo, ili prioritet ima novi godišnji izvještaj u kojemu to nije navedeno kao uslov, File je odgovorio da „prednost ima godišnji izvještaj“.

Evropski komesar za proširenje ponovo je pozvao BiH da ubrza reforme i naglasio da je ključno da Ustav BiH bude usklađen sa međunarodnim standardima.

„Uporedo je neophodno pospješivanje reformi i ispunjavanje uslova za okončanje djelovanja Kancelarije visokog predstavnika. Odmah nakon izbora došli smo u Sarajevo i to sa pravim porukama. Ta je poruka – bilo koji program, i bilo koja koalicija na vlasti bila, mora imati za okosnicu evropske ciljeve“, rekao je File ranije na tribini „Balkan u srcu Evrope“.

Tribinu je u utorak u Evropskom parlamentu organizovala najveća parlamentarna frakcija, EPP, koja okuplja partije desnog centra, na temu šansi koje region, i svaka pojedina zemlja ima za članstvo u EU.

Uz više vodećih političara iz regiona i istaknutih evroparlamentaraca, kao diskutanti učestvovali su i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Komentarušući postizbornu situaciju, Ivanić je opisao grupisanje partija i rekao da stvaranje vladajuće koalicije podsjeća na okupljanje pred završnu bitku – bitku za ustavne promjene u BiH.

„Sve tri strane imaju različite vizije BiH“, rekao je Ivanić.

Prema njegovoj ocjeni, u takvoj situaciji EU trebalo bi da bude principijelna i da se drži toga da bude konzistentna u svojoj poruci o proširenju, a ne da se čuju različiti akcenti o tome da li će nakon Hrvatske stati proširenje ili neće, zatim da nikog u regionu ne tretira drugačije.

„Imenujte šefa EU delegacije, budite dio ustavnih pregovora, ali nemojte ih nametati“, poručio je Ivanić.

Ivanić je pozvao i na zatvaranje OHR-a.         „Tamo se ionako ništa ne radi, nego što sjedi grupa dobro plaćenih birokrata, koji nam ne šalju korisne poruke. Neki kažu da je to rizično. Ali, OHR će morati da se zatvori prije ili poslije, a bolje da to bude prije, jer ćemo imati generaciju političara nenaviknutih na normalnu situaciju“, rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je bolje da OHR bude zatvoren , „jer će skoro članstvo Hrvatske i napredak Srbije dovesti do unutrašnjeg pritiska da se situacija poboljša“.

Ljubić je potvrdio potrebu za ustavnim promjenama, jer mu se BiH ovako čini neodrživom.

Za propast ranijih inicijativa, kao što je bio butmirski, on krivi nedostatak vizije u BiH i nedostatak efikasne pomoći iz inostranstva.

Šef HDZ-a 1990 vidi razlog za da OHR ostane u BiH, kako bi mogao da reaguje ako dođe do blokade pregovora o ustavnim promjenama.

Štefan File je u završnom govoru ponovio stavove o evropskoj perspektivi i kratko komentarisao napredak svake zemlje na putu prema članstvu.

„U potpunosti se slažem da je preuzimanje odgovornosti domaćih nosilaca vlasti ključno, a uz pomoć i podršku Evropske unije“, naveo je komesar za proširenje EU./

Ostavi poruku