Naslovna Vijesti Eiskop Teodosije novi upravitelj Raško-prizrenske eparhije

Eiskop Teodosije novi upravitelj Raško-prizrenske eparhije

0

Episkop lipljanski Teodosije novi je upravitelj Raško-prizrenske eparhije umesto penzionisanog vladike Artemija, odlučio je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) na redovnom jesenjem zasedanju.Sabor je odlučio da episkopa lipljanskog Teodosija izabere na upražnjeno mesto upravitelja Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, saopštio je portparol SPC vladika bački Irinej.

On je na konferenciji za novinare u Patrijaršiji rekao da je to mesto ostalo upražnjeno posle umirovljenja vladike Artemija na majskoj saborskoj sednici i da je taj najviši crkveni organ ocenio da to ne može da traje beskonačno.

„Važno je da ta eparhija počne da diše punim plućima, jer je suočena sa teskim izazovima“, kazao je vladika bački.

Irinej je dodao da Sabor treba da pokuša da na što adekvatniji način organizuje crkveni život u eparhijama i da će zato popuna upražnjenih mesta u eparhijama i dalje biti tema Sabora.

Sabor je, istakao je on, apelovao na državni vrh Srbije i predsednika Bugarske da učine sve kako bi poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan Vraniškovski bez odlaganja bio pušten iz pritvora.     Bugarski Interpol zadržao je juče na bugarsko-srpskoj granici Jovana Vraniškovskog, poglavara Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, na osnovu medjunarodne poternice koju je raspisao osnovni sud u Bitolju početkom novembra.

Sabor je još uoči zasedanja bio suočen sa vešću o Jovanovom hapšenju, rekao je Irinej, istakavši da je Jovan izložen „sudskoj farsi i da mu se pripisuju lažne krivice“.

„Nadamo se njegovom oslobadjanju i da ćemo do kraja rada Sabora biti svedoci njegovog učešća „, kazao je vladika bački.

Sabor je, prema rečima Irineja, apelovao na srpski narod da, uprkos krizi, finansijski pomogne u obnovi manastira Hilandar na Svetoj Gori, što će, kako je naveo, učiniti i SPC u skladu sa svojim mogućnostima.

Dogovoreno je i formiranje odbora koji će raditi na pripremi obeležavanja Milanskog edikta, rekao je vladika bački, drugog dana rada jesenjeg Sabora SPC.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version