Епископ липљански Теодосије нови је управитељ Рашко-призренске епархије уместо пензионисаног владике Артемија, одлучио је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве (СПЦ) на редовном јесењем заседању.Сабор је одлучио да епископа липљанског Теодосија изабере на упражњено место управитеља Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, саопштио је портпарол СПЦ владика бачки Иринеј.

Он је на конференцији за новинаре у Патријаршији рекао да је то место остало упражњено после умировљења владике Артемија на мајској саборској седници и да је тај највиши црквени орган оценио да то не може да траје бесконачно.

„Важно је да та епархија почне да дише пуним плућима, јер је суочена са теским изазовима“, казао је владика бачки.

Иринеј је додао да Сабор треба да покуша да на што адекватнији начин организује црквени живот у епархијама и да ће зато попуна упражњених места у епархијама и даље бити тема Сабора.

Сабор је, истакао је он, апеловао на државни врх Србије и председника Бугарске да учине све како би поглавар Православне охридске архиепископије Јован Вранишковски без одлагања био пуштен из притвора.     Бугарски Интерпол задржао је јуче на бугарско-српској граници Јована Вранишковског, поглавара Православне охридске архиепископије, на основу медјународне потернице коју је расписао основни суд у Битољу почетком новембра.

Сабор је још уочи заседања био суочен са вешћу о Јовановом хапшењу, рекао је Иринеј, истакавши да је Јован изложен „судској фарси и да му се приписују лажне кривице“.

„Надамо се његовом ослобадјању и да ћемо до краја рада Сабора бити сведоци његовог учешћа „, казао је владика бачки.

Сабор је, према речима Иринеја, апеловао на српски народ да, упркос кризи, финансијски помогне у обнови манастира Хиландар на Светој Гори, што ће, како је навео, учинити и СПЦ у складу са својим могућностима.

Договорено је и формирање одбора који ће радити на припреми обележавања Миланског едикта, рекао је владика бачки, другог дана рада јесењег Сабора СПЦ.

Ostavi poruku