Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek rekao je da je još previše rano za bilo koga da kaže kada će Srbija pristupiti Uniji.„Sada će početi tehnička faza. Vlada Srbije će dobiti upitnik sa oko 5.000 pitanja da bi odgovorila o stanju svoje spremnosti. Tim eksperata EU takođe će doći u Beograd da bi vršio dalje procjene i na osnovu toga Evropska komisija će pripremiti mišljenje o aplikaciji Srbije, što je proces za koji se očekuje da traje oko godinu dana“, objasnio je Buzek.

Ako ovo mišljenje bude pozitivno, rekao je on, Savjet ministara EU će odlučiti da li da otvori, ili ne, pretprijemne pregovore.

Buzek je ponovio da će spremnost Srbije za kontinuiran i konstruktivan dijalog s Prištinom i puna saradnja s Haškim tribunalom biti odlučujući faktori na putu ka EU.

On je dodao da će hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića biti najubjedljiviji dokaz napora Srbije u saradnji s Haškim tribunalom, kao što je navedeno u deklaraciji koju je Savjet ministara usvojio 25. oktobra.

Buzek je u izjavi za „Večernje novosti“ pozdravio konstruktivnu saradnju Srbije s EU na izradi nedavno usvojene rezolucije o Kosovu.

„Uprkos najavi prevremenih izbora na Kosovu, nadam se da će zvaničnici i Srbije i Kosova biti u stanju da započnu tehničke pregovore u biskoj budućnosti s ciljem da se pronađu praktična rješenja za regionalnu i lokalnu saradnju, što je od suštinskog značaja za dobrobit građana i regiona“, naglasio je Buzek.

On je ocijenio da efikasnost primjene zakona i rad pravosudnih organa moraju biti još poboljšani i da novoformirana Agencija za borbu protiv korupcije treba da počne da daje neke rezultate.

Ostavi poruku