Предсједник Европског парламента Јержи Бузек рекао је да је још превише рано за било кога да каже када ће Србија приступити Унији.„Сада ће почети техничка фаза. Влада Србије ће добити упитник са око 5.000 питања да би одговорила о стању своје спремности. Тим експерата ЕУ такође ће доћи у Београд да би вршио даље процјене и на основу тога Европска комисија ће припремити мишљење о апликацији Србије, што је процес за који се очекује да траје око годину дана“, објаснио је Бузек.

Ако ово мишљење буде позитивно, рекао је он, Савјет министара ЕУ ће одлучити да ли да отвори, или не, претпријемне преговоре.

Бузек је поновио да ће спремност Србије за континуиран и конструктиван дијалог с Приштином и пуна сарадња с Хашким трибуналом бити одлучујући фактори на путу ка ЕУ.

Он је додао да ће хапшење Ратка Младића и Горана Хаџића бити најубједљивији доказ напора Србије у сарадњи с Хашким трибуналом, као што је наведено у декларацији коју је Савјет министара усвојио 25. октобра.

Бузек је у изјави за „Вечерње новости“ поздравио конструктивну сарадњу Србије с ЕУ на изради недавно усвојене резолуције о Косову.

„Упркос најави превремених избора на Косову, надам се да ће званичници и Србије и Косова бити у стању да започну техничке преговоре у биској будућности с циљем да се пронађу практична рјешења за регионалну и локалну сарадњу, што је од суштинског значаја за добробит грађана и региона“, нагласио је Бузек.

Он је оцијенио да ефикасност примјене закона и рад правосудних органа морају бити још побољшани и да новоформирана Агенција за борбу против корупције треба да почне да даје неке резултате.

Ostavi poruku