Идеју стварања Велике Албаније подржало је 81 одсто испитаника Албанаца на Косову и Метохији, 62 одсто у Албанији и 51 одсто у Македонији, показује најновије истраживање које је за потребе ЕУ начинила агенција „Галуп“.Суштински, како показује истраживање, Албанци подржавају једино идеју о уједињењу Албаније, Косова и западне Македоније, док је на питање да ли подржавају унију Косова и Албаније потврдно одговорило 33,7 одсто испитаника у Албанији и 29,2 одсто на Косову и Метохији, преносе београдски медији.

Истраживање које је за потребе ЕУ провео „Галуп“ прва је ваљана анкета о подршци стварању Велике Албаније у протеклих десетак година.

Претходно је Међународна кризна група 2004. године објавила мање истраживање те врсте, према чијим је резултатима уједињење свих територија на којима Албанци чине већину подржавала петина испитаника.

„Велика Албанија“, или „Природна Албанија“ како је присталице зову у посљедње вријеме, обухвата Албанију, Косово, западну Македонију, југ Србије и дијелове Црне Горе и Грчке.

Без обзира на већу или мању подршку коју ова идеја има међу Албанцима, мали број озбиљних албанских политичара осмјелио се да јавно подржи стварање „Велике Албаније“. Изузетак је једино вршилац дужности предсједника Косова и Метохије Јакуп Краснићи.

Ostavi poruku