Naslovna Bosna i Hercegovina SAD za ustavne reforme u BiH

SAD za ustavne reforme u BiH

0

Američka državna sekretarka Hilari Klinton istakla je da smatra da je potrebna ustavne reforme u Bosni i Hercegovini kako bi vlasti radile efikasnije.„Veoma cenim snažno partnestvo SAD i EU, i pojedinih članica Unije kao što je Austrija, u nastavku naših napora da pomognemo u sprovodjenju promena u cilju dobrobiti gradjana u BiH. Svi verujemo da postoji potreba za ustavnim reformama kako bi vlada funkcionisala efektivnije“, poručila je ona na sinoćnoj  zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom inostranih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom u Vašingtonu.

„Jasno sam rekla tokom posete Sarajevu da podržavano nastavak rada Kancelarije visokog predstavnika medjunarodne zajednice (OHR) sve dok ne dodje vreme kada možemo da verujemo da je vlada spremna da se suoči sa pitanjima koja još nisu rešena izmedju različitih zajednica“; dodala je Klintonova, a preneli austrijski mediji.

Ona je naglasila da je oduševljena odlukom EU o ukidanju viza državljanima BiH.

„Smatram da je to jaka poruka poverenja u ljude i posebno ono što mladi mogu doprineti Evropi. Sastala sam se sa oko 400 mladih u jednom pozorištu i bila sam veoma impresionirana. Bili oni Srbi, Bošnjaci, Hrvati, oni su svi bili opredeljeni ka boljoj budućnosti. I tako ćemo nastaviti naš zajednički rad“, ukazala je Klintonova najavivši da će Austrija biti ko-sponzor jedne konferencije za rekonstrukciju i stabilizaciju na Balkanu koja će se održati u decembru na Balkanu.

„Dogovorili smo da ćemo tokom tog skupa veću pažnju posvetiti onome što se dogadja sada, posebno u BiH. Tamo se formira nova vlada, i pravi je trenutak da im damo savet da očekujemo ustavne reforme u BiH i da je takodje vreme da ih malo pritisnemo da tako i urade“, poručio je ministar Špindeleger.

Klintonova se dalje zahvalila Austriji na učešću u mirovnim misijama, osvrnuvši se na nedavnu odluku austrijske vlade o produženju mandata svojim mirovnjacima.

„Veoma smo zadovoljni što je Austrija povećala broj svojih vojnika u misiji na Kosovu jer smatramo da je važno sada da snažnije radimo i zajedno se fokusiramo na Balkan. Želimo da napredujemo zajedno, ali moramo ostati oprezni i pomoći u uspostavljanju uslova za medijaciju koju će voditi EU izmedju Srbije i Kosova“, zaključila je ona.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version