Први случај колере регистрован је данас у Доминиканској Републици, држави која је у сусједству Хаитија гдје је више од 1 000 људи умрло од ове болести, саопштио је доминикански министар здравља Ботиста Рохас у Санто Домингу,главном граду ове државе.„Ријеч је о Вилмонту Ловелу, хаићанском досељенику који се недавно вратио из посјете домовини“, изјавио је министар.

Рохас је додао да је болесник, 32-годишњи грађевински радник, смјештен у изолацију у болници граду Игеји на 140 километара источно од Санто Доминга, и да прима терапију.

Ловел, који ради на једном градилишту ишао је на Хаити 29. октобра и у Игеј се вратио 2. новембра. Према ријечима министра, његово здравствено стање је стабилно.

Прије неколико седмица доминиканске власти увеле су обимне мјере контроле како би спријечиле ширење колере.

До сада су на Хаитију од ове болести умрла 1 034 лица, а болест се и даље муњевито шири овом државом у којој је проглашена епидемија.

Као ни Хаити, ни Доминиканска Република није имала званично забиљежен случај колере у протеклих више од 100 година.

Доминиканска Република и Хаити дијеле острво Хиспањола. Границу од 376 километара између ове двије земље свакодневно прелази велики број људи и често служи као мјесто за неконтролисану трговину робом.

Ostavi poruku