Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević očekuje da će biti korektan izvještaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom koji će glavni haški tužilac Serž Bramerc danas poslati Savjetu bezbjednosti UN.„Očekujem korektan izveštaj, s obzirom na to da je naš sastanak sa njim bio izuzetno konstruktivan“, rekao je za „Večernje novosti“ Vučkević, koji je i koordinator Akcionog tima za hapšenje haških bjegunaca.

On je naveo da Tužilaštvo za ratne zločine vrlo konkretno sarađuje sa Haškim tribunalom na određenim predmetima ratnih zločina – i u BiH i u Hrvatskoj i na Kosovu.

„Bramerc je sa sastanka u mom kabinetu izašao veoma zadovoljan i očekujem da to bude važan deo izveštaja“, rekao je Vukčević.

On je rekao da ima napretka u operativnom radu od Bramercovog posljednjeg izvještaja, te da su nedavne akcije pretresa u Beogradu i u Aranđelovcu dale konkretne rezultate u smislu novih tragova.

Vukčević je naveo da je bilo važnih dojava od kada je podignuta suma nagrade sa milion na 10 miliona evra za informaciju koja bi dovela do Ratka Mladića. „Analizirali smo propuste u procesuiranju jataka i promenili pristup toj problematici“, dodao je Vukčević.

Navodeći da je Akcioni tim posvećen pronalaženju i hapšenju Mladića i Gorana Hadžića, Vukčević je ponovio da je hapšenje Mladića izuzetno kompleksno, jer se on veoma dobro krije.

On je najavio da će uskoro donijeti odluku o tome da li će i kada pokrenuti konkretan postupak protiv jataka Radovana Karadžića i Stojana Župljanina.

Ostavi poruku