Власти БиХ одговориле су на захтјев Судског вијећа Хашког трибунала у вези са документима које је за своју одбрану тражио бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић, рекла је данас портпарол Трибунала Нерма Јелачић.„Крајњи рок за одговор на захтјев за предају докумената из архива БиХ био је понедјељак ове седмице и могу да потврдим да је извјештај тада предат као повјерљив“, рекла је Јелачићева на редовном брифингу за новинаре у Хагу.

Рок за предају извјештаја о потрази за документима утврђен је у расправи 15. октобра, на којој је БиХ представљала амбасадор у Холандији Миранда Сидран-Камишалић. Та расправа је заказана због „спорог напретка“ у сарадњи власти БиХ са Трибуналом.

Као спорно питање постављена је „претрага по пет преосталих захтјева одбране за доставу докумената, међу којима су документи у вези са шверцом оружја за Армију БиХ транспортним авионима преко аеродрома у Тузли у фебруару и марту 1995. године, чиме су прекршени ембарго на летове и на наоружање“.

Одбрана је тражила и документе о дјеловању специјалних јединица „Ласте“ и „Босна“, које су „перманенто биле заступљене у борбама у Сарајеву“.

Караџић инсистира да су те јединице одговорне за ликвидације Срба и муслимана у Сарајеву и да ће материјал који је тражио показати да су за оно што се приписује Србима најчешће одговорни други.

Ostavi poruku