Vlasti BiH odgovorile su na zahtjev Sudskog vijeća Haškog tribunala u vezi sa dokumentima koje je za svoju odbranu tražio bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, rekla je danas portparol Tribunala Nerma Jelačić.„Krajnji rok za odgovor na zahtjev za predaju dokumenata iz arhiva BiH bio je ponedjeljak ove sedmice i mogu da potvrdim da je izvještaj tada predat kao povjerljiv“, rekla je Jelačićeva na redovnom brifingu za novinare u Hagu.

Rok za predaju izvještaja o potrazi za dokumentima utvrđen je u raspravi 15. oktobra, na kojoj je BiH predstavljala ambasador u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić. Ta rasprava je zakazana zbog „sporog napretka“ u saradnji vlasti BiH sa Tribunalom.

Kao sporno pitanje postavljena je „pretraga po pet preostalih zahtjeva odbrane za dostavu dokumenata, među kojima su dokumenti u vezi sa švercom oružja za Armiju BiH transportnim avionima preko aerodroma u Tuzli u februaru i martu 1995. godine, čime su prekršeni embargo na letove i na naoružanje“.

Odbrana je tražila i dokumente o djelovanju specijalnih jedinica „Laste“ i „Bosna“, koje su „permanento bile zastupljene u borbama u Sarajevu“.

Karadžić insistira da su te jedinice odgovorne za likvidacije Srba i muslimana u Sarajevu i da će materijal koji je tražio pokazati da su za ono što se pripisuje Srbima najčešće odgovorni drugi.

Ostavi poruku