Европски комесар Штефан Филе изјавио је вечерас у Бриселу да БиХ мора убрзати реформе и да је „битно да Устав БиХ буде усклађен с међународним стандардима“.„Упоредо је неопходно поспјешење реформи и испуњавање услова за окончање дјеловања ОХР-а. Мислим да смо у Сарајеву дошли одмах после избора с правим порукама, а то је да било какав да буде програм и коалиција на власти, мора имати за окосницу европске циљеве“, рекао је Филе јуче у Европском парламенту, на округлом столу „Западни Балкан у срцу Европе“.

Он је на скупу који је организовала посланичка група Народне партије која окупља странке деснице, а на којем су учествовали неки политички прваци и чланови влада земаља западног Балкана, рекао да је потпуно сагласан да је у БиХ важно преузимање одговорности домаћих носилаца власти, уз помоћ и подршку ЕУ.

Филе је рекао и да ће почетком идуће седмице предати српским властима у Београду Упитник Европске комисије о европским реформама у Србији, на основу којег ће Европска комисија донијети оцјену о спремности Србије да добије статус кандидата за чланство у Унији – преносе београдски медији.

Европски комесар је нагласио да је „за Србију, уз спровођење програма реформи у земљи, значајан предусретљив прилаз учешћу Косова у регионалној трговини и сарадњи“.

„Мора бити оснажена и сарадња с ЕУ мисијом владавине права Еулекс кад је ријеч о сјеверу Косова“, рекао је Филе.

Он је додао да намјерава да „кроз неколико дана отпутује у Београд и преда Упитник о кључним елементима за мишљење које Европска комисија припрема о кандидатури Србије“ за чланство у ЕУ, како је затражио Савјет министара Уније.

Филе је саопштио да је у оцјенама које је ових дана Европска комисија дала о спремности Црне Горе и Албаније да добију статус кандидата за чланство био „узет у обзир напредак који је свака од тих земаља остварила“.

„Али у свакој оцјени је предочено да се мора бити реалистичан око онога што још треба да се уради. Сагласно нашем ставу да се мора бити убједљив, ми смо утврдили тачне приоритете у датим оцјенама“, рекао је Филе.

Он каже да би ЕУ, дајући свакој земљи јасне смјернице о томе шта се мора учинити, хтјела да буде остварен напредак у вези са кључним приоритетима током „пакета проширивања“ у наредној години.

Према његовим ријечима, на Косову кључни изазови су и даље владавина закона, рад јавне управе и правосуђа. Све се мора учинити за сламање корупције, организованог криминала и прања новца.

„Дијалог и помирење између заједница, као и заштита и интеграција мањина захтјевају додатну бригу“, додао је Филе.

Он је навео да Еврпска комисија сматра да Хрватска може окончати преговоре о чланству с ЕУ онда кад власти у Загребу буду оствариле опипљиве резултате у кључним реформама правосуђа и основних права.

„За БЈР Македонију обострано преговорима постигнуто рјешење за питање назива је такође битно. Кад то буде сређено, сматрамо да ће прелазак на почетак преговора о чланству у ЕУ бити јасан. А јасно је, сматрам, да ту обје стране дијеле одговорност. У том случају се надам да нећемо морати да чекамо нови годишњи извјештај да понављамо ове поруке“, истакао је Филе.

Он је навео да су изазови који стоје пред западнобалканским земљама на путу у чланству, то да спроведу политичке, економске и законске реформе.

„А ЕУ мора испунити дата обећања, бити спремна да прими нове чланице кад мјерила буду испуњена. Само ако обје стране буду стопостотно убједљиве, моћи ћемо да се изборима с изазовима“, оцијенио је Филе.

Европски комесар је нагласио да је улазак западнобалканских земаља у чланство ЕУ веома важан јер значи стабилизацију и мир у цијелој Европи, а доприноси и економском бољитку и опоравку цијелог континента од финансијско-економске кризе.

Ostavi poruku