Редовно јесење засједање Сабора Српске православне цркве /СПЦ/ почиње сутра светом архијерејском литургијом и парастосом на гробу патријарха Павла у манастиру Раковица код Београда.Засједање Сабора почеће у 9.00 часова литургијом, послије које ће бити служен парастос поводом годишњице од упокојења блаженопочившег патријарха српског Павла.

За сада је једино извјесно да ће највише тијело српске цркве расправљати о случају владике Артемија који је одбио послушност црквеном врху.

Патријарх српски Иринеј је у јучерашњем саопштењу навео да ће Сабор расправљати о односу умировљеног епископа Артемија према саборским одлукама и схватању црквеног поретка.

„Свети архијерејски Синод нема намеру да вас одваја од Бога, како тврдите, нити да оспорава све ваше неспорне раније заслуге за српску цркву, те очекујемо да на редовном заседању Светог архијерејског Сабора своје ставове саобразите са саборским одлукама“, навео је партијарх у одговору на допис Артемија да се неће повиновати одлукама цркве.

Очекује се да ће на Сабору бити ријечи и о именовању владика на упражњена мјеста у епархијама, а београдски медији, позивајући се на извор из СПЦ, наводе да је могуће да се расправља и о подјели појединих епархија, а да су то, прије свих, нишка и рашко-призренска и косовско-метохијска епархија.

Владика бачки Иринеј је раније рекао за РТС да се у овом тренутку чини да је веома важно рјешавати питања регулације и можда арондације, односно административне подјеле, појединих епархија, с обзиром на промјене које су дошле у међувремену у саставу епископата.

„Неки од епископа су преминули, као митрополит Христофор у Америци, затим епископ нишки је у међувремену изабран за патријарха, па је упражњена и једна од највећих епархија. Све су то теме, о којима треба заједнички размислити и одговорно и савесно доносити одлуке“, рекао је владика бачки Иринеј.

Нишком епархијом, која је по територији међу највећима у СПЦ још управља патријарх Иринеј који је за поглавара СПЦ изабран са места владике нишког. Епархијом рашко-призренском и косовско-метохијском, након што је пензионисан владика Артемије, управља привремени администратор. Тренутно ту функцију обавља митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Владика Артемије је пензионисан одлуком Сабора СПЦ почетком маја, након што су утврђене финансијске малверзације његових најближих сарадника, али је владика, одбацио те оптужбе, а у септембру је врху СПЦ послао писмо у коме је навео да више не може да поштује одлуке Синода.

Синод је након тога владики Артемију одредио привремену забрану чинодејства и оцијенио да ће бити одговоран за раскол ако не поштује одлуке црквених власти.

Ostavi poruku