Redovno jesenje zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ počinje sutra svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom na grobu patrijarha Pavla u manastiru Rakovica kod Beograda.Zasjedanje Sabora počeće u 9.00 časova liturgijom, poslije koje će biti služen parastos povodom godišnjice od upokojenja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

Za sada je jedino izvjesno da će najviše tijelo srpske crkve raspravljati o slučaju vladike Artemija koji je odbio poslušnost crkvenom vrhu.

Patrijarh srpski Irinej je u jučerašnjem saopštenju naveo da će Sabor raspravljati o odnosu umirovljenog episkopa Artemija prema saborskim odlukama i shvatanju crkvenog poretka.

„Sveti arhijerejski Sinod nema nameru da vas odvaja od Boga, kako tvrdite, niti da osporava sve vaše nesporne ranije zasluge za srpsku crkvu, te očekujemo da na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora svoje stavove saobrazite sa saborskim odlukama“, naveo je partijarh u odgovoru na dopis Artemija da se neće povinovati odlukama crkve.

Očekuje se da će na Saboru biti riječi i o imenovanju vladika na upražnjena mjesta u eparhijama, a beogradski mediji, pozivajući se na izvor iz SPC, navode da je moguće da se raspravlja i o podjeli pojedinih eparhija, a da su to, prije svih, niška i raško-prizrenska i kosovsko-metohijska eparhija.

Vladika bački Irinej je ranije rekao za RTS da se u ovom trenutku čini da je veoma važno rješavati pitanja regulacije i možda arondacije, odnosno administrativne podjele, pojedinih eparhija, s obzirom na promjene koje su došle u međuvremenu u sastavu episkopata.

„Neki od episkopa su preminuli, kao mitropolit Hristofor u Americi, zatim episkop niški je u međuvremenu izabran za patrijarha, pa je upražnjena i jedna od najvećih eparhija. Sve su to teme, o kojima treba zajednički razmisliti i odgovorno i savesno donositi odluke“, rekao je vladika bački Irinej.

Niškom eparhijom, koja je po teritoriji među najvećima u SPC još upravlja patrijarh Irinej koji je za poglavara SPC izabran sa mesta vladike niškog. Eparhijom raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom, nakon što je penzionisan vladika Artemije, upravlja privremeni administrator. Trenutno tu funkciju obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vladika Artemije je penzionisan odlukom Sabora SPC početkom maja, nakon što su utvrđene finansijske malverzacije njegovih najbližih saradnika, ali je vladika, odbacio te optužbe, a u septembru je vrhu SPC poslao pismo u kome je naveo da više ne može da poštuje odluke Sinoda.

Sinod je nakon toga vladiki Artemiju odredio privremenu zabranu činodejstva i ocijenio da će biti odgovoran za raskol ako ne poštuje odluke crkvenih vlasti.

Ostavi poruku