Naslovna Vijesti Osporeni zakon pred Ustavnim sudom

Osporeni zakon pred Ustavnim sudom

0

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske /RS/ utvrdilo je da je prihvatljiv zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.Vijeće Ustavnog suda navodi da će u roku od mjesec dana donijeti meritornu odluku o ovom zahtjevu, koji je uputio Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je ovim zakonom povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, pošto Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je povrijeđen vitalni interes Bošnjaka i da osporeni zakon krši temeljne principe ustavnog poretka BiH, Ustav BiH, međunarodni sporazum o pitanjima sukcesije i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Narodna skupština RS 14. septembra usvojila je Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.Zajednička komisija Skupštine i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata na sjednici 4. novembra nije prihvatila zahtjev za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, pa o zakonu treba da raspravlja Ustavni sud.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić rekao je tada da se nije moglo usaglasiti obrazloženje Kluba delegata bošnjačkog naroda, jer je preširoko protumačen vitalni nacionalni interes i u suštini osporava sam ustavni osnov za donošenje Zakona, odnosno pravo RS da ga donese.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version