SHARE

Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Републике Српске /РС/ утврдило је да је прихватљив захтјев за утврђивање повреде виталног интереса бошњачког народа у Закону о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања.Вијеће Уставног суда наводи да ће у року од мјесец дана донијети мериторну одлуку о овом захтјеву, који је упутио Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС.

Предмет одлучивања Вијећа било је питање прихватљивости наведеног захтјева, односно постојање услова за мериторно расправљање и одлучивање о питању да ли је овим законом повријеђен витални интерес бошњачког народа, пошто Клуб делегата бошњачког народа сматра да је повријеђен витални интерес Бошњака и да оспорени закон крши темељне принципе уставног поретка БиХ, Устав БиХ, међународни споразум о питањима сукцесије и Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ.

Народна скупштина РС 14. септембра усвојила је Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања.Заједничка комисија Скупштине и Вијећа народа РС за усаглашавање закона, прописа и аката на сједници 4. новембра није прихватила захтјев за покретање питања заштите виталног националног интереса Бошњака, па о закону треба да расправља Уставни суд.

Предсједник Народне скупштине Игор Радојичић рекао је тада да се није могло усагласити образложење Клуба делегата бошњачког народа, јер је прешироко протумачен витални национални интерес и у суштини оспорава сам уставни основ за доношење Закона, односно право РС да га донесе.

SHARE

Оставите одговор