Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je danas u Banjaluci da je u BiH neophodan konsenzus političkih lidera kako bi bila riješena pitanja ustavne reforme, vojne i državne imovine.„Očekujemo formiranje najjače moguće koalicije na nivou BiH koja će omogućiti da se dođe do određenih promjena koje su potrebne BiH. SAD će podržati promjene, ali je jasno da ih moraju donijeti lideri u BiH“, rekao je Mun novinarima.

Prema njegovim riječima, nove vlasti u BiH biće suočene sa mnogim izazovima na putu ka evroatlantskim integracijama.

„SAD su ohrabrene što nove vlasti u BiH dijele viziju integrisanja u EU i NATO i pomoći će u tim procesima. Integracija u EU BiH će obezbijediti najbolju moguću budućnost“, dodao je Mun.

Američki ambasador je naglasio da rezultati ovogodišnjih izbora u BiH otvaraju nove šanse za zemlju i da vlast na nivou BiH mora biti formirana što prije.

Mun je ocijenio da je jučerašnje obraćanje novoizabranog predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika ohrabrujuće, posebno u dijelu koji se odnosi na ispunjavanje uslova na putu ka EU.

„Bilo mi je zadovoljstvo biti na inauguraciji predsjednika RS i konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS. Prisustvo velikog broja ambasadora znak je da je međunarodna zajednica prepoznala da su vlasti u BiH spremne da se angažuju na reformskim pitanjima“, rekao je Mun.

On je ponovio da referendum o ulasku u NATO u Srpskoj ne bi bio od pomoći, i da bi eventualni referendum o tom pitanju morao biti proveden na nivou BiH.

Ostavi poruku