Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је данас да ову дужност преузима као знак политике континуитета која је исказана великом изборном побједом СНСД-а и која не носи никакве драматичне обрте.„Та политика је препознатљива и носи додатну енергију за провођење циљева које смо успоставили као најважније, а то је фокус на Републику Српску, њену стабилност и неуништивост“, рекао је Додик након свечаног преузимања дужности од досадашњег предсједника Српске Рајка Кузмановића.

Додик је поручио да су дио његовог тима „сви који су за РС“, без обзира за кога су гласали.

Предсједник Српске је рекао да најављена политика континуитета подразумијева наставак послова планираних у СНСД-у, Влади, кабинету предсједника Српске и у Народној скупштини.

Додик је најавио почетак консултација са политичким партијама, првенствено парламентарним, о формирању власти у Српској. Консултације би требале бити завршене идуће седмице.

Предсједник Српске је рекао да му није намјера да управља владом, али ће од владе тражити „одговорност и енергију“, на провођењу Устава, закона и неопходних реформи.

„Очекујем одговорну владу која ће се упустити у рјешавање важних питања, попут реформи у области ПИО, стабилизације фискалног система и јачања привреде“, навео је Додик.

Он је нагласио потребу да се „врати одговорност државних службеника“ у Републици Српској и додао да је сваки грађанин Српске важнији од државног службеника и да админстрација постоји због народа.

„Једино мјерило које ћу тражити биће однос према Републици Српској и према народу“, поручио је Додик.

Он је оцијенио да има много оних који морају промијенити радно мјесто, јер нису показали да могу успјешно да раде на својим позицијама.

„Закон о државној управи многе је заштитио, али то не значи да они ту могу трајно да остану. Ми требамо енергију и осјећај да јавна власт ради у интересу народа и без обзира колико тешки били проблеми, народ ће то разумјети. Народ једино никад неће прихватити арогантну и препотентну власт, а ја нећу дозволити да власт таква буде“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, интегритет и стабилност Српске снажно се манифестују и бране у институцијама БиХ.

Додик је увјерен да ће са чланом Предсједништва БиХ из Српске Небојшом Радмановићем наставити да сарађује на најбољи могући начин.

„Компактност представника из Републике Српске одлучујућа је за нашу стабилност и настојаћу да обезбиједим да идемо даље и када је логично да одустанемо, борићу се да нико не посустане када живот донесе тешка искушења за нас појединачно“, обећао је Додик.

Предсједник Српске је најавио да ће подстицати сарадњу владе и локалних заједница, да ће подржавати Српску правослану цркву и настојати да у РС буде изграђено још много школа и вртића.

„У свом раду успјећу онолико колико будем имао добар тим сарадника и колико будем уважаван од других. Моја политичка снага биће одраз снаге Републике Српске. Не изједначавам Српску са собом, али изједначавам предсједника РС са Српском“, закључио је Додик.