Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da ovu dužnost preuzima kao znak politike kontinuiteta koja je iskazana velikom izbornom pobjedom SNSD-a i koja ne nosi nikakve dramatične obrte.„Ta politika je prepoznatljiva i nosi dodatnu energiju za provođenje ciljeva koje smo uspostavili kao najvažnije, a to je fokus na Republiku Srpsku, njenu stabilnost i neuništivost“, rekao je Dodik nakon svečanog preuzimanja dužnosti od dosadašnjeg predsjednika Srpske Rajka Kuzmanovića.

Dodik je poručio da su dio njegovog tima „svi koji su za RS“, bez obzira za koga su glasali.

Predsjednik Srpske je rekao da najavljena politika kontinuiteta podrazumijeva nastavak poslova planiranih u SNSD-u, Vladi, kabinetu predsjednika Srpske i u Narodnoj skupštini.

Dodik je najavio početak konsultacija sa političkim partijama, prvenstveno parlamentarnim, o formiranju vlasti u Srpskoj. Konsultacije bi trebale biti završene iduće sedmice.

Predsjednik Srpske je rekao da mu nije namjera da upravlja vladom, ali će od vlade tražiti „odgovornost i energiju“, na provođenju Ustava, zakona i neophodnih reformi.

„Očekujem odgovornu vladu koja će se upustiti u rješavanje važnih pitanja, poput reformi u oblasti PIO, stabilizacije fiskalnog sistema i jačanja privrede“, naveo je Dodik.

On je naglasio potrebu da se „vrati odgovornost državnih službenika“ u Republici Srpskoj i dodao da je svaki građanin Srpske važniji od državnog službenika i da adminstracija postoji zbog naroda.

„Jedino mjerilo koje ću tražiti biće odnos prema Republici Srpskoj i prema narodu“, poručio je Dodik.

On je ocijenio da ima mnogo onih koji moraju promijeniti radno mjesto, jer nisu pokazali da mogu uspješno da rade na svojim pozicijama.

„Zakon o državnoj upravi mnoge je zaštitio, ali to ne znači da oni tu mogu trajno da ostanu. Mi trebamo energiju i osjećaj da javna vlast radi u interesu naroda i bez obzira koliko teški bili problemi, narod će to razumjeti. Narod jedino nikad neće prihvatiti arogantnu i prepotentnu vlast, a ja neću dozvoliti da vlast takva bude“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, integritet i stabilnost Srpske snažno se manifestuju i brane u institucijama BiH.

Dodik je uvjeren da će sa članom Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojšom Radmanovićem nastaviti da sarađuje na najbolji mogući način.

„Kompaktnost predstavnika iz Republike Srpske odlučujuća je za našu stabilnost i nastojaću da obezbijedim da idemo dalje i kada je logično da odustanemo, boriću se da niko ne posustane kada život donese teška iskušenja za nas pojedinačno“, obećao je Dodik.

Predsjednik Srpske je najavio da će podsticati saradnju vlade i lokalnih zajednica, da će podržavati Srpsku pravoslanu crkvu i nastojati da u RS bude izgrađeno još mnogo škola i vrtića.

„U svom radu uspjeću onoliko koliko budem imao dobar tim saradnika i koliko budem uvažavan od drugih. Moja politička snaga biće odraz snage Republike Srpske. Ne izjednačavam Srpsku sa sobom, ali izjednačavam predsjednika RS sa Srpskom“, zaključio je Dodik.