SHARE

Шеф оперативног тима за тражење несталих у Републици Српској Горан Крчмар је изјавио да треба убрзати рад на идентификацији жртава последњег рата у Босни и Херцеговини.“Проблем је у томе да у БиХ нико тачно не зна колико је нестало људи. Имамо информације из 1996. године да је то до 12.000 лица. РС на свом списку има 1.745 несталих и те све податке смо доставили Институту БиХ за нестале, који је, у складу са законом, био ужан да установи евиденцију несталих људи, али досад је идентификовао свега 30 Срба”, рекао је он.

“Процес тражења Срба је заустављен, али исто тако и бошњачке и хрватске породице нису задовољне са овим процесом. Прво се мора утврдити право чињенично стање колико је нестало људи на овим просторима да би се могло било шта даље радити”, изјавио је Крчмар Радију “Слободна Европа”.

На овај проблем је указала и Европска комисија, која је у последњем годишњем извештају истакла да је политизација Института за нестале неповољно утицала на рад те установе.

Рад на разрешавању преосталих случајева у разумном року је нужно за процес помирења, истакнуто је у извештају ЕК.

Крчмар се заложио да из овог посла искључи политика, што је, како је рекао, предуслов за убрзавање рада Институту БиХ за нестале.

SHARE

Оставите одговор