Šef operativnog tima za traženje nestalih u Republici Srpskoj Goran Krčmar je izjavio da treba ubrzati rad na identifikaciji žrtava poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini.„Problem je u tome da u BiH niko tačno ne zna koliko je nestalo ljudi. Imamo informacije iz 1996. godine da je to do 12.000 lica. RS na svom spisku ima 1.745 nestalih i te sve podatke smo dostavili Institutu BiH za nestale, koji je, u skladu sa zakonom, bio užan da ustanovi evidenciju nestalih ljudi, ali dosad je identifikovao svega 30 Srba“, rekao je on.

„Proces traženja Srba je zaustavljen, ali isto tako i bošnjačke i hrvatske porodice nisu zadovoljne sa ovim procesom. Prvo se mora utvrditi pravo činjenično stanje koliko je nestalo ljudi na ovim prostorima da bi se moglo bilo šta dalje raditi“, izjavio je Krčmar Radiju „Slobodna Evropa“.

Na ovaj problem je ukazala i Evropska komisija, koja je u poslednjem godišnjem izveštaju istakla da je politizacija Instituta za nestale nepovoljno uticala na rad te ustanove.

Rad na razrešavanju preostalih slučajeva u razumnom roku je nužno za proces pomirenja, istaknuto je u izveštaju EK.

Krčmar se založio da iz ovog posla isključi politika, što je, kako je rekao, preduslov za ubrzavanje rada Institutu BiH za nestale.

Ostavi poruku