Materijal koji se odnosi na Momčila Krajišnika, a koji je pronađen i zaplijenjen nedavno prilikom pretresa jedne od lokacija, među glavnim je adutima Srbije da je u proteklom periodu preduzimala sve kako bi saradnja sa Hagom bila pozitivno ocijenjena.„Blic“ piše da je ovaj materijal značajan za glavnog haškog tužioca Serža Bramerca i trebalo bi da mu pomogne u dva predmeta pred Tribunalom.

Izvor lista navodi da će nadležni upoznati Bramerca o akciji koja je „izvedena daleko od očiju javnosti“, a riječ je o pretresu izvršenom u okolini Šapca.

U Srbiji neprestano borave dva haška službenika, a ova akcija je već dobro ocijenjena.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kažu da će razgovor sa Bramercom imati četiri segmenta, prvenstveno to je analiza akcija potrage za haškim bjeguncima. Dio razgovora je predviđen i za predmete koji se vode pred Vijećem za ratne zločine, u kojima Srbiji pomaže Tribunal, i s druge strane, predmete u kojima Srbija pomaže Tribunalu kao što je slučaj Ramuša Haradinaja.

Tema razgovora je i regionalna saradnja, na šta Bramerc takođe obraća pažnju. Srbija i BiH u posljednje vrijeme značajno su popravile saradnju i zajednički rade na slučaju Srebrenice.

List ističe da trenutno niko ne može sa sigurnošću tvrditi kakav će biti naredni Bramercov izvještaj o saradnji Srbije sa Hagom, a kako se nezvanično može čuti u Hagu, biće „ipak bolji od onoga što je uslijedilo poslije Bramercovog izlaganja pred holanskim parlementarcima, kada je Srbija kritikovana“.

Bramerc, koji je sinoć stigao u Beograd, sastaće se tokom dana sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsjednikom Borisom Tadićem, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju sa tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem Vladimirom Vukčevićem, kao i sa operativcima koji tragaju za bjeguncima.

Zamjenik tužioca Vukčevića, Bruno Vekarić, rekao je za B92 da će tema broj jedan i ovoga puta biti haški bjegunci, te da će se analizirati akcije koje su se sprovodile do sada, razgovarati o određenim problemima i predlagati buduća rješenja.

Na pitanje ima li novih detalja koje će prenijeti Bramercu kada je riječ o hapšenju Ratka Mladića, Vekarić je odgovorio da ima, ali da rad službi za pronalaženje bjegunaca nije javan.

Beograd je udesetostručio novčanu nagradu za informaciju koja može da dovede do Mladića sa jednog na deset miliona evra.

Ostavi poruku