SHARE

Материјал који се односи на Момчила Крајишника, а који је пронађен и заплијењен недавно приликом претреса једне од локација, међу главним је адутима Србије да је у протеклом периоду предузимала све како би сарадња са Хагом била позитивно оцијењена.“Блиц” пише да је овај материјал значајан за главног хашког тужиоца Сержа Брамерца и требало би да му помогне у два предмета пред Трибуналом.

Извор листа наводи да ће надлежни упознати Брамерца о акцији која је “изведена далеко од очију јавности”, а ријеч је о претресу извршеном у околини Шапца.

У Србији непрестано бораве два хашка службеника, а ова акција је већ добро оцијењена.

У српском Тужилаштву за ратне злочине кажу да ће разговор са Брамерцом имати четири сегмента, првенствено то је анализа акција потраге за хашким бјегунцима. Дио разговора је предвиђен и за предмете који се воде пред Вијећем за ратне злочине, у којима Србији помаже Трибунал, и с друге стране, предмете у којима Србија помаже Трибуналу као што је случај Рамуша Харадинаја.

Тема разговора је и регионална сарадња, на шта Брамерц такође обраћа пажњу. Србија и БиХ у посљедње вријеме значајно су поправиле сарадњу и заједнички раде на случају Сребренице.

Лист истиче да тренутно нико не може са сигурношћу тврдити какав ће бити наредни Брамерцов извјештај о сарадњи Србије са Хагом, а како се незванично може чути у Хагу, биће “ипак бољи од онога што је услиједило послије Брамерцовог излагања пред холанским парлементарцима, када је Србија критикована”.

Брамерц, који је синоћ стигао у Београд, састаће се током дана са премијером Мирком Цветковићем, предсједником Борисом Тадићем, предсједником Националног савјета за сарадњу са трибуналом Расимом Љајићем и тужиоцем Владимиром Вукчевићем, као и са оперативцима који трагају за бјегунцима.

Замјеник тужиоца Вукчевића, Бруно Векарић, рекао је за Б92 да ће тема број један и овога пута бити хашки бјегунци, те да ће се анализирати акције које су се спроводиле до сада, разговарати о одређеним проблемима и предлагати будућа рјешења.

На питање има ли нових детаља које ће пренијети Брамерцу када је ријеч о хапшењу Ратка Младића, Векарић је одговорио да има, али да рад служби за проналажење бјегунаца није јаван.

Београд је удесетостручио новчану награду за информацију која може да доведе до Младића са једног на десет милиона евра.

SHARE

Оставите одговор