Француски предсједник Никола Саркози реконструисао је владу и кључна министарства повјерио провјереним члановима своје владајуће странке „Унија за народни покрет“ (УМП), а на истакнутим положајима нашла су се нека од раније познатих имена.Премијер Франсоа Фијон 13. новембра поднио оставку, коју је Саркози прихватио чиме је био отворен пут за најављену реконструкцију француске владе.

Оставка Фијона била је очекивана пошто премијер мора формално да поднесе оставку у име кабинета како би могла да буде формирана нова влада.

Из кабинета предсједника саопштено је да је премијер Франсоа Фијон остао на том положају док је министра иностраних послова Бернара Кушнера наслиједила је Мишел Алио-Мари /64/ досадашњи министар правде

Некадашњи премијер Ален Жипе /65/, десничарски политичар који је био на челу француске владе од 1995. до 1997.године, преузео је Министарство одбране од Ервеа Морена.

Мишел Алио-Мари и Ален Жипе именовани су и за државне министре, што је највиша улога у влади послије улоге премијера.

Министар за рад Ерик Верт, повезан са скандалом у вези са незаконитим финансирањен политичара, није укључен у нови састав француске владе.

Кристина Лагард задржаће положај министра економије, Франсоа Бароан биће портпарол владе и министар за буџет, а Брис Ортефе задржаће положај министра унутрашњих послова, али ће преузети и функцију министра за имиграције.

Измјене у кабинету, о којима су консултације трајале 24 часа, изазвале су бројне критике, а бивши министар одбране Ерве Морен назвао је нову владу „тимом за кампању“ пред предсједничке изборе који ће бити одржани 2012. године.

У области спољне политике министар за сарадњу биће Анри де Ренкур, а министар за европска питања је Лоран Вокије.

Саркози је у јуну најавио да ће влада бити реконструисана послије усвајања спорног закона о реформи пензија, који је изазвао масовне протесте широм Француске.

Рејтинг француског предсједника Саркозија најнижи је од када је изабран на ту функцију, тако да се очекује да ће нова влада покушати да створи боље услове за нове председничке изборе 2012. године.

Ostavi poruku