Francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekonstruisao je vladu i ključna ministarstva povjerio provjerenim članovima svoje vladajuće stranke „Unija za narodni pokret“ (UMP), a na istaknutim položajima našla su se neka od ranije poznatih imena.Premijer Fransoa Fijon 13. novembra podnio ostavku, koju je Sarkozi prihvatio čime je bio otvoren put za najavljenu rekonstrukciju francuske vlade.

Ostavka Fijona bila je očekivana pošto premijer mora formalno da podnese ostavku u ime kabineta kako bi mogla da bude formirana nova vlada.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je premijer Fransoa Fijon ostao na tom položaju dok je ministra inostranih poslova Bernara Kušnera naslijedila je Mišel Alio-Mari /64/ dosadašnji ministar pravde

Nekadašnji premijer Alen Žipe /65/, desničarski političar koji je bio na čelu francuske vlade od 1995. do 1997.godine, preuzeo je Ministarstvo odbrane od Ervea Morena.

Mišel Alio-Mari i Alen Žipe imenovani su i za državne ministre, što je najviša uloga u vladi poslije uloge premijera.

Ministar za rad Erik Vert, povezan sa skandalom u vezi sa nezakonitim finansiranjen političara, nije uključen u novi sastav francuske vlade.

Kristina Lagard zadržaće položaj ministra ekonomije, Fransoa Baroan biće portparol vlade i ministar za budžet, a Bris Ortefe zadržaće položaj ministra unutrašnjih poslova, ali će preuzeti i funkciju ministra za imigracije.

Izmjene u kabinetu, o kojima su konsultacije trajale 24 časa, izazvale su brojne kritike, a bivši ministar odbrane Erve Moren nazvao je novu vladu „timom za kampanju“ pred predsjedničke izbore koji će biti održani 2012. godine.

U oblasti spoljne politike ministar za saradnju biće Anri de Renkur, a ministar za evropska pitanja je Loran Vokije.

Sarkozi je u junu najavio da će vlada biti rekonstruisana poslije usvajanja spornog zakona o reformi penzija, koji je izazvao masovne proteste širom Francuske.

Rejting francuskog predsjednika Sarkozija najniži je od kada je izabran na tu funkciju, tako da se očekuje da će nova vlada pokušati da stvori bolje uslove za nove predsedničke izbore 2012. godine.

Ostavi poruku