Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је да актуелна политика и јасна позиција Београда према БиХ доприносе стабилизацији региона.„Било је много калкулација каква би могла бити позиција Београда и однос према извесним изјавама какве долазе из Бања Луке, али мислим да јасна позиција председника (Бориса) Тадића и његове владе много помаже, јер ради у прилог стабилности региона,“ рекао је Филе у интервјуу Радију Слободна Европа посвећеном ситуацији у Босни и Херцеговини.

Он је оценио да БиХ не сме бити остављена по страни док се остатак региона креће према Европи, а да њени политичари морају наћи храбрости и спремности за компромис како би своје програме и коалицију саставили око европског циља.

Према његовим речима, нема сумње да су људи у БиХ опредељени за ЕУ без обзира којој етничкој групи припадају у чему имају подршку европских министара спољних послова и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, али тај процес мора почцти у самој земљи.

„Тај пут морају прећи ваши политичари, преузимајући одговорност за целокупан процес. Тада када први кораци буду начињени, тада ћемо ми бити ту да вам помогнемо, али тешко да можемо надокнадити недостатак консензуса око европских перспектива“, истакао је он.

Европски комесар каже да је током последњег боравка у Сарајеву „имао добар разговор“ са премијером Републике Српске Милорадом Додиком, који ће наставити и у Бања Луци.

„Трудио сам се да њему и његовим колегама у РС покажем шта у свему томе имају он, његов народ, цела БиХ, какво је мишљење ЕУ о односу према Републици Српској и њеном односу према Босни и Херцеговини као и да није неопходно да снажна држава значи слаб ентитет и обратно“, рекао је он.

На питање да прокоментарише став високе представнице ЕУ која је недавно поменула Турску као стратешког партнера ЕУ када је реч о подршци БиХ, он је потврдио да је Турска медју „важним актерима чија би улога могла бити од користи у налажењу излаза из стагнације.“

„Турска је један од тих партнера. С том земљом смо интензивирали односе и имамо структурни дијалог о западном Балкану, јер није реч само о БиХ“, додао је он презицирајући да улога Турске није на рачун улоге ЕУ на терену.

Ostavi poruku