Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da aktuelna politika i jasna pozicija Beograda prema BiH doprinose stabilizaciji regiona.„Bilo je mnogo kalkulacija kakva bi mogla biti pozicija Beograda i odnos prema izvesnim izjavama kakve dolaze iz Banja Luke, ali mislim da jasna pozicija predsednika (Borisa) Tadića i njegove vlade mnogo pomaže, jer radi u prilog stabilnosti regiona,“ rekao je File u intervjuu Radiju Slobodna Evropa posvećenom situaciji u Bosni i Hercegovini.

On je ocenio da BiH ne sme biti ostavljena po strani dok se ostatak regiona kreće prema Evropi, a da njeni političari moraju naći hrabrosti i spremnosti za kompromis kako bi svoje programe i koaliciju sastavili oko evropskog cilja.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da su ljudi u BiH opredeljeni za EU bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju u čemu imaju podršku evropskih ministara spoljnih poslova i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, ali taj proces mora počcti u samoj zemlji.

„Taj put moraju preći vaši političari, preuzimajući odgovornost za celokupan proces. Tada kada prvi koraci budu načinjeni, tada ćemo mi biti tu da vam pomognemo, ali teško da možemo nadoknaditi nedostatak konsenzusa oko evropskih perspektiva“, istakao je on.

Evropski komesar kaže da je tokom poslednjeg boravka u Sarajevu „imao dobar razgovor“ sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji će nastaviti i u Banja Luci.

„Trudio sam se da njemu i njegovim kolegama u RS pokažem šta u svemu tome imaju on, njegov narod, cela BiH, kakvo je mišljenje EU o odnosu prema Republici Srpskoj i njenom odnosu prema Bosni i Hercegovini kao i da nije neophodno da snažna država znači slab entitet i obratno“, rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše stav visoke predstavnice EU koja je nedavno pomenula Tursku kao strateškog partnera EU kada je reč o podršci BiH, on je potvrdio da je Turska medju „važnim akterima čija bi uloga mogla biti od koristi u nalaženju izlaza iz stagnacije.“

„Turska je jedan od tih partnera. S tom zemljom smo intenzivirali odnose i imamo strukturni dijalog o zapadnom Balkanu, jer nije reč samo o BiH“, dodao je on prezicirajući da uloga Turske nije na račun uloge EU na terenu.

Ostavi poruku