Novoizabrani predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će insistirati na očuvanju dejtonskih prava i autonomije RS, koja ne može biti dovedena u pitanje.„Želimo da sačuvamo interese RS u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da, na kraju mandata, BiH i RS budu samostalne demokratske zajednice u okviru nadležnosti koje imaju po Ustavu“, rekao je Dodik novinarima nakon konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je položio zakletvu i zvanično preuzeo dužnost predsjendika Republike.

Dodik je istakao da RS želi da što prije budu formirane institucije BiH i da se nastavi rad na evropskim integracijama.

„Veoma je važno reći da RS želi da podrži procese pomirenja i dijaloga u regionu, a pogotovo u BiH. Želimo da to pomirenje obezbijedi dijalog i bazični konsenzus o našim budućnostima“, naglasio je Dodik.

Novoizabrani predsjednik je ocijenio da je današnji rad Narodne skupštine RS pokazao demokratsku zrelost i sposobnost Srpske da odgovori najznačajnijim zahtjevima i očekivanjima koje imaju građani RS.

„Veoma sam srećan što ću kao novi predsjednik RS imati priliku da sarađujem sa Vladom i Narodnom skupštinom RS u ostvarivanju svih ciljeva“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je u suštini djelovanja i rada novoizabranih vlasti u RS saradnja sa Srbijom u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima koji se sistematski provodi.

„Želimo saradnju i sa zemljama u okruženju Hrvatskom, Crnom Gorom, ali i EU, Rusijom, SAD i zemljama Dalekog istoka. RS nema neprijatelja u svijetu, ali ima nerazumijevanja sa nekim predstavnicima međunarodne zajednice iskuljčivo po pitanjima unutrašnjeg političkog odnosa u BiH“, istakao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću što je danas u Banjaluci i što je sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem promovisao novi regionalni pristup koji donosi optimizan na područje jugoistočne Evrope.

Ostavi poruku