Новоизабрани предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће инсистирати на очувању дејтонских права и аутономије РС, која не може бити доведена у питање.„Желимо да сачувамо интересе РС у складу са Дејтонским мировним споразумом и да, на крају мандата, БиХ и РС буду самосталне демократске заједнице у оквиру надлежности које имају по Уставу“, рекао је Додик новинарима након конститутивне сједнице Народне скупштине РС на којој је положио заклетву и званично преузео дужност предсјендика Републике.

Додик је истакао да РС жели да што прије буду формиране институције БиХ и да се настави рад на европским интеграцијама.

„Веома је важно рећи да РС жели да подржи процесе помирења и дијалога у региону, а поготово у БиХ. Желимо да то помирење обезбиједи дијалог и базични консензус о нашим будућностима“, нагласио је Додик.

Новоизабрани предсједник је оцијенио да је данашњи рад Народне скупштине РС показао демократску зрелост и способност Српске да одговори најзначајнијим захтјевима и очекивањима које имају грађани РС.

„Веома сам срећан што ћу као нови предсједник РС имати прилику да сарађујем са Владом и Народном скупштином РС у остваривању свих циљева“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је у суштини дјеловања и рада новоизабраних власти у РС сарадња са Србијом у оквиру Споразума о специјалним и паралелним односима који се систематски проводи.

„Желимо сарадњу и са земљама у окружењу Хрватском, Црном Гором, али и ЕУ, Русијом, САД и земљама Далеког истока. РС нема непријатеља у свијету, али има неразумијевања са неким представницима међународне заједнице искуљчиво по питањима унутрашњег политичког односа у БиХ“, истакао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Борису Тадићу што је данас у Бањалуци и што је са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем промовисао нови регионални приступ који доноси оптимизан на подручје југоисточне Европе.

Ostavi poruku