Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамец започео је јутрос посету Београду сусретом са председником Владе Србије Мирком Цветковићем.У оквиру редовне посете, пред подношење редовног извештаја о сарадњи Србије са Хашким судому који ће у децембру поднети Савету безбедности УН, Брамерц ће данас са државним званичницима у Београду разговарати о лоцирању и хапшењу два преостала хашка бегунца.

Брамерц ће данас разговарати и са председником Србије Борисом Тадићем, председником Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расимом Љајићем, шефом Акционог тима Владимиром Вукчевићем и другим припадницима тог тима који раде на хватању хашких бегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића.

Предвидјен је разговор и са председником Вишег суда у Београду Драгољубом Албијанићем.

Према најави хашког тужилаштва, главна тема ових састанака је потреба лоцирања и хапшења Младића и Хаџића.

Како је Тањугу рекао шеф владине Канцеларије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић, ова посета је изванредна прилика да тужилац Брамерц изнесе конкретне примедбе у директним контактима са српским оперативцима.

Игњатовић каже да се од посете очекује да се у извештају који ће Брамерц поднети у децембру Савету безбедности констатује постојање високог степена сарадње у области достављања документације и свим другим аспектима техничке сарадње која је, како је рекао, на веома високом нивоу.

„Опредељени смо да сарадња у тој области буде и настављена на том нивоу“, навео је он, истакавши да је тај део сарадње, такодје, важан, а да се Брамерцове изјаве увек тичу само хапшења преостале двојице бегунаца, што је „банализовање укупне сарадње Србије са Хашким трибуналом“.

Не треба очекивати ништа драматично, српска страна очекује отворене разговоре, посебно у делу који се тичу потраге за бегунцима Младићем и Хаџићем, изјавио је Игњатовић.

„Све сугестије које тужилац Брамерц буде изнео, а тичу се Младића и Хаџића, биће усвојене“, навео је Игњатовић.

Ostavi poruku