Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramec započeo je jutros posetu Beogradu susretom sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.U okviru redovne posete, pred podnošenje redovnog izveštaja o saradnji Srbije sa Haškim sudomu koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN, Bramerc će danas sa državnim zvaničnicima u Beogradu razgovarati o lociranju i hapšenju dva preostala haška begunca.

Bramerc će danas razgovarati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, šefom Akcionog tima Vladimirom Vukčevićem i drugim pripadnicima tog tima koji rade na hvatanju haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Predvidjen je razgovor i sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem.

Prema najavi haškog tužilaštva, glavna tema ovih sastanaka je potreba lociranja i hapšenja Mladića i Hadžića.

Kako je Tanjugu rekao šef vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović, ova poseta je izvanredna prilika da tužilac Bramerc iznese konkretne primedbe u direktnim kontaktima sa srpskim operativcima.

Ignjatović kaže da se od posete očekuje da se u izveštaju koji će Bramerc podneti u decembru Savetu bezbednosti konstatuje postojanje visokog stepena saradnje u oblasti dostavljanja dokumentacije i svim drugim aspektima tehničke saradnje koja je, kako je rekao, na veoma visokom nivou.

„Opredeljeni smo da saradnja u toj oblasti bude i nastavljena na tom nivou“, naveo je on, istakavši da je taj deo saradnje, takodje, važan, a da se Bramercove izjave uvek tiču samo hapšenja preostale dvojice begunaca, što je „banalizovanje ukupne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom“.

Ne treba očekivati ništa dramatično, srpska strana očekuje otvorene razgovore, posebno u delu koji se tiču potrage za beguncima Mladićem i Hadžićem, izjavio je Ignjatović.

„Sve sugestije koje tužilac Bramerc bude izneo, a tiču se Mladića i Hadžića, biće usvojene“, naveo je Ignjatović.

Ostavi poruku