Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je „glavna radna hipoteza“ da se Ratko Mladić i Goran Hadžić kriju u Srbiji, iako operativne aktivnosti nisu skoncentrisane samo na Srbiju.On je rekao da ne postoji zvanični rok za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jer bi to, kako je rekao, značilo da postoji uverenje da ljudi koji ih traže znaju gde se oni nalaze.

Hapšenje Mladića i Hadžića, medjutim, prema njegovim rečima, i pored nedvosmislenog napretka u mnogim oblastima saradnje sa Srbijom, ostaje „prioritet broj jedan“ Haškog tribunala.

Bramerc je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazao da je izvesno da se Mladić ne krije sam, i da je istraga skoncentrisana upravo na njegove pomagače.

„Ako je Mladić do sada bio uspešan u skrivanju, sigurno za to postoje razlozi. On je profesionalac, zna kako da se krije i da preduzima kontramere. Jasno je da nije sam i da uživa podršku drugih lica i to je u središtu istrage“, rekao je Bramerc.

Bramerc je dodao da je upravo zbog toga veoma važno da se procesuiraju oni koji pružaju podršku haškim beguncima, jer time se upućuje signal onima koji to čine da rizikuju drakonske kazne.

Najvažniji sastanak Bramerc će, kako je rekao, danas u Beogradu imati sa operativnim timovima koji rade na hapšenju haških begunaca, i da će, na osnovu rezultata tih razgovora, sutra biti kompletiran redovni šestomesečni izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom, i da će već prekosutra biti upućen Savetu bezbednosti.

Podsećajući da je u prošlom šestomesečnum izveštaju ukazano na neke nedostatke u traganju za dvojicom begunaca, Bramerc je rekao da su nadležne službe počele da postupaju po tim primedbama i da bi danas trebalo da se obavesti šta je po tom pitanju učinjeno.

Bramerc nije direktno odgovorio na pitanje da li Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom, istakavši da je od 2008. bilo napretka ali da „još nismo na cilju“.

„Teško je sumirati evoluciju saradnje i njen kvalitet u jednoj sitagmi kao što je puna saradnja. To je bio proces sa mnogo nedostataka u prošlosti i napredaka u novije vreme. Imamo dve oblasti, kao što je ukupna svakodnevna saradnja, i tu smo zadovoljni, ali i pitanje hapšenja. Posle hapšenja Karadžića bili smo veoma optimistični, ali nova hapšenja se nisu desila“, rekao je Bramerc.

„Danas nastojimo da utvrdimo zašto oni nisu uhapseni, koji su nedostaci u istražnom postpku, i ko pomaže Mladiću i Hadžiću“, rekao je Bramerc, i dodao da ne može da komentariše političke izjave zvaničnika u Beogradu da Srbija čini sve što može da se preostali optuženici uhapse, već da je pre svega zainteresovan za operativni aspekt problema.

Bramerc se u Beogradu, u okviru pripreme šestomesečnog izveštaja Savetu bezbednosti UN, sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, članovina Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predsednikom Višeg suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem.

Bramerc je izrazio zadovoljstvo stepenom saradnje sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribubalom kao i sa Tužilaštvom za ratne zločine.

Glavni tužilac Haškog tribunala danas će se u Beogradu sastati i sa operativnim timom koji radi na hapšenju Mladića i Hadžića, a posetu Beogradu završiće susretom sa predsednikom Borisom Tadićem.

Savet Bezbednosti UN će izveštaj Serža Bramerca razmotriti 6. decembra.

Ostavi poruku