Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас да је „главна радна хипотеза“ да се Ратко Младић и Горан Хаџић крију у Србији, иако оперативне активности нису сконцентрисане само на Србију.Он је рекао да не постоји званични рок за хапшење хашких бегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића, јер би то, како је рекао, значило да постоји уверење да људи који их траже знају где се они налазе.

Хапшење Младића и Хаџића, медјутим, према његовим речима, и поред недвосмисленог напретка у многим областима сарадње са Србијом, остаје „приоритет број један“ Хашког трибунала.

Брамерц је на конференцији за новинаре у Београду указао да је извесно да се Младић не крије сам, и да је истрага сконцентрисана управо на његове помагаче.

„Ако је Младић до сада био успешан у скривању, сигурно за то постоје разлози. Он је професионалац, зна како да се крије и да предузима контрамере. Јасно је да није сам и да ужива подршку других лица и то је у средишту истраге“, рекао је Брамерц.

Брамерц је додао да је управо због тога веома важно да се процесуирају они који пружају подршку хашким бегунцима, јер тиме се упућује сигнал онима који то чине да ризикују драконске казне.

Најважнији састанак Брамерц ће, како је рекао, данас у Београду имати са оперативним тимовима који раде на хапшењу хашких бегунаца, и да ће, на основу резултата тих разговора, сутра бити комплетиран редовни шестомесечни извештај о сарадњи Србије са Трибуналом, и да ће већ прекосутра бити упућен Савету безбедности.

Подсећајући да је у прошлом шестомесечнум извештају указано на неке недостатке у трагању за двојицом бегунаца, Брамерц је рекао да су надлежне службе почеле да поступају по тим примедбама и да би данас требало да се обавести шта је по том питању учињено.

Брамерц није директно одговорио на питање да ли Србија у потпуности сарадјује са Хашким трибуналом, истакавши да је од 2008. било напретка али да „још нисмо на циљу“.

„Тешко је сумирати еволуцију сарадње и њен квалитет у једној ситагми као што је пуна сарадња. То је био процес са много недостатака у прошлости и напредака у новије време. Имамо две области, као што је укупна свакодневна сарадња, и ту смо задовољни, али и питање хапшења. После хапшења Караџића били смо веома оптимистични, али нова хапшења се нису десила“, рекао је Брамерц.

„Данас настојимо да утврдимо зашто они нису ухапсени, који су недостаци у истражном постпку, и ко помаже Младићу и Хаџићу“, рекао је Брамерц, и додао да не може да коментарише политичке изјаве званичника у Београду да Србија чини све што може да се преостали оптуженици ухапсе, већ да је пре свега заинтересован за оперативни аспект проблема.

Брамерц се у Београду, у оквиру припреме шестомесечног извештаја Савету безбедности УН, састао са премијером Мирком Цветковићем, члановина Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом, тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем и председником Вишег суда у Београду Драгољубом Албијанићем.

Брамерц је изразио задовољство степеном сарадње са Националним саветом за сарадњу са Хашким трибубалом као и са Тужилаштвом за ратне злочине.

Главни тужилац Хашког трибунала данас ће се у Београду састати и са оперативним тимом који ради на хапшењу Младића и Хаџића, а посету Београду завршиће сусретом са председником Борисом Тадићем.

Савет Безбедности УН ће извештај Сержа Брамерца размотрити 6. децембра.

Ostavi poruku