Конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске (РС) у осмом сазиву биће одржана сутра када ће бити изабрано руководство парламента и инаугурисан Милорад Додик као осми предсједник Српске, те Емил Влајки и Енес Суљкановић као потпредсједници РС.Радно предсједништво парламента РС чиниће најстарији посланик, Урош Гостић из СНСД-а, као предсједавајући, и три најмлађа посланика из реда три највеће странке – Александра Далшашо-Лепир из СНСД-а, Борис Јеринић из СДС-а, те Бранислав Бореновић из ПДП-а.

По избору Мандатско-имунитетске комисије услиједиће верификовање мандата народним посланицима који ће потом полагати свечану заклетву.

Предсједник и потпредсједници Народне скупштине требало би да буду изабрани на приједлог посланичких клубова, а потом да положе заклетву и преузму дужност.

На дневном реду су избор радних тијела парламента Српске, те покретање иницијативе за избор пет делегата из РС у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и покретање иницијативе за избор 28 делегата у Вијећу народа РС.

Закључцима који ће бити предложени Народној скупштини предвиђено је да до 24. новембра овлаштени предлагачи, а то су сви посланици и одборници из ад хок клубова, поднесу кандидатске листе за ова два тијела.

Кандидатске листе ће бити упућене на овјеру Централној изборној комисији БиХ, након чега би Народна скупштина до 2. децембра могла извршити избор Вијећа народа РС и српских делегата у Дому народа БиХ.

На првом послијеизборном Колегијуму Народне скупштине РС једногласно је утврђен распоред сједења у парламенту Српске, који је сличан досадашњем.

Најављено је да ће конститутивној сједници парламента РС присуствовати велики број гостију, међу којима и предсједник Србије Борис Тадић, те 20 страних амбасадора, акредитованих у БиХ, због чега ће скупштински протокол бити рестриктивнији и мјере безбједности повећане.

Сједница је заказана за 10.00 часова, а сертификате Централне изборне комисије БиХ посланици ће прмити у 9.30 часова.

У новом сазиву Народне скупштине РС највише мандата 37 има СНСД, док СДС има 18, ПДП седам, ДНС шест, СП-ПУП четири, ДП и СДП БиХ по три, СДА и НДС по два и СРС РС један мандат.

Ostavi poruku